Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ЄС запускає проєкт з бюджетом 3 мільйони євро для розвитку системи громадського здоров’я та безпеки крові в Україні
12.12.2019
19:33

ЄС запускає проєкт для розвитку системи громадського здоров’я та безпеки крові в Україні

12 грудня 2019 року в Україні стартував новий проєкт ЄС “Надання підтримки Україні в розвитку сучасної системи громадського здоров’я”. Проєкт надаватиме підтримку Уряду в реалізації реформи громадського здоров’я в рамках зобов’язань відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

“Україна залишається однією з країн з короткою тривалістю життя в Європі та високим рівнем захворюваності. Формування сучасної європейської системи громадського здоров’я, зосередженої на профілактиці та покращенні здоров’я громадян, є ключовим завданням та нашим абсолютним пріоритетом. За підтримки ЄС будуть запроваджені найкращі міжнародні практики, оновлено законодавство та закріплено сучасний підхід до громадського здоров’я  в українських реаліях. Ми сподіваємося, що проєкт покращить управління в сфері охорони здоров’я та допоможе у створенні ефективної системи громадського здоров’я, де всі актори рухаються до спільної мети: надати якісні послуги в сфері громадського здоров’я всім українцям.”–зазначає представниця з питань охорони здоров’я та соціальної політики, Вірджинія Дамбраускайте, Представництво ЄС в Україні.

Проєкт забезпечує підтримку Міністерства охорони здоров’я України, Центра громадського здоров’я МОЗ України та регіональних центрів громадського здоров’я. Експерти Проєкту надають рекомендації,  допомагають у розробці законів та нормативно-правових актів, проведенні аналізу та впровадженні провідних практик ЄС.

“Щоб досягти цілі “люди менше хворіють”, яку ми поставили в уряді і міністерстві, потрібно адаптувати до українських реалій найкращі світові практики побудови системи громадського здоров’я. Вірю, що проект ЄС дозволить нам напрацювати рішення, які будуть включені в політичний порядок денний, та дозволять  досягти важливих цілей: покращення благополуччя, зміцнення здоров’я людей та усунення нерівності в доступі до охорони здоров’я”, відзначила міністерка охорони здоров’я України Зоряна Скалецька.

“Ми цінуємо допомогу ЄС в розвитку системи охорони здоров'я. Сучасне громадське здоров’я спрямоване на посилення державного обов'язку щодо захисту найуразливіших груп населення та надання можливості людям реалізувати свій потенціал. Ми вважаємо, що проект якнайкраще зможе реалізувати цю ідею у сфері охорони здоров'я в Україні із залученням досвіду європейських країн”, додав генеральний директор Центру громадського здоров’я України Володимир Курпіта.

“Проєкт має на меті приведення системи громадського здоров’я в Україні у відповідність до практик ЄС. В результаті проєкту буде створена стійка система епідеміологічного нагляду за інфекційними та неінфекційними захворюваннями. В країні буде запроваджено Міжнародні медико-санітарні правила (ММСП), спрямовані на запобігання, захист, контроль та реагування на міжнародне розповсюдження захворювань. Нова національна система громадського здоров’я стане надійною запорукою захисту здоров’я кожного українця”, підкреслив керівник проєкту, д-р Предраг Дюріч.

Також  проєкт підтримує реформу служби крові в Україні шляхом побудови стійкої сучасної системи безпеки крові згідно з вимогами ЄС. Проєкт працюватиме над удосконаленням системи управління якістю, створенням реєстрів донорів та єдиних стандартів переливання крові, популяризацією добровільного донорства та створенням незалежного компетентного органу у сфері безпеки крові.

Довідкова інформація

Глава 22 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС передбачає гармонізацію українського законодавства та практик в сфері охорони здоров’я зі стандартами ЄС, зокрема це стосується профілактики інфекційних захворювань, системи безпеки крові та боротьби з тютюнопалінням. Глава 22 також передбачає розширення співробітництва щодо реформування охорони здоров’я.

Проєкт ЄС “Надання Україні підтримки в розвитку сучасної системи громадського здоров’я” реалізується компанією GFA Consulting Group GmbH (GFA) у консорціумі з Інститутом охорони здоров’я і соціального забезпечення Фінляндії (THL). Проєкт триватиме з 2019 до 2022 року. Бюджет проєкту складає близько 3 млн євро.

Інші новини