Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
04.03.2021
18:43

Як контролювати свою вагу та розрахувати індекс маси тіла

4 березня — Всесвітній день боротьби з ожирінням. Надмірна вага й ожиріння — результат формування аномальних або надмірних жирових відкладень, які можуть завдавати шкоди здоров’ю.

Це глобальна й комплексна проблема громадського здоров’я, яка може призводити до скорочення тривалості життя і є фактором ризику низки хронічних захворювань, включно із серцево-судинними, діабетом 2 типу, щонайменше 12 видів раку, захворювань печінки й органів дихання, а також може впливати на психічне здоров’я. До того ж надмірна вага може погіршити перебіг COVID-19.

У світі від наслідків надмірної ваги й ожиріння помирає більше людей, ніж від аномально низької маси тіла. А кількість людей з ожирінням перевищує кількість людей із низькою масою тіла.

Дані Дослідження STEPS: поширеність факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні у 2019 році виявили, що лише дві п’ятих (39,6%) населення в Україні мали нормальну вагу, а майже три п’ятих (59,1%) мали надмірну й ожиріння. Як показники зайвої ваги, так і ожиріння різко збільшувалися з віком, серед жінок ожиріння було більш поширеним.

Для діагностики надмірної ваги й ожиріння у дорослих достатньо розрахувати індекс маси тіла (ІМТ). Він є оптимальним показником для оцінки розмірів тіла (ваги та зросту) та ризиків для здоров’я.

 

Для дітей та підлітків, які продовжують рости, неможливо визначити сталі показники ІМТ, що відповідають нормі для всіх вікових і статевих груп. Тому використовуються спеціальні таблиці, у яких зазначено нормальні межі для кожного віку. Медичні працівники мають оцінювати ІМТ дітей та підлітків під час оглядів відповідно до таких таблиць.

Окружність талії — другий важливий об’єктивний показник, який доповнює ІМТ і також відображає ризик виникнення небезпечних захворювань.

Ступінь ризику

Окружність талії, см

Жінки

Чоловіки

Підвищений

≥ 80

≥ 94

Високий

≥ 88

≥ 102

 

Які причини ожиріння й надмірної ваги

Основна причина ожиріння й надмірної ваги — енергетичний дисбаланс, при якому калорійність раціону перевищує енергетичні потреби організму.

У всьому світі відзначаються такі тенденції:

  • зростання споживання продуктів із високою енергетичною щільністю і високим вмістом жирів;
  • зниження фізичної активності через сидячий спосіб багатьох видів діяльності, зміни в способах пересування і зростаючу урбанізацію.

Як нормалізувати та контролювати свою вагу

Надмірну вагу й ожиріння, так само як і пов’язані з ними неінфекційні захворювання, значною мірою можна попередити завдяки здоровому способу життя:

  • Зменшіть споживання калорій та контролюйте порції: відстежуйте кількість споживаної їжі та її калорійність, намагайтеся замінити калорійну їжу овочами та несолодкими фруктами, дотримуйтесь здорового харчування;
  • Будьте активними: ведіть щоденник фізичної активності, щоби розуміти, чи достатньо ви рухаєтесь щодня;
  • Дізнайтеся свій індекс маси тіла. Це може допомогти вам зрозуміти, чи здорова у вас вага і чи потрібно вам схуднути.
  • Зверніться по допомогу: якщо вам не вдається самостійно схуднути, поговоріть зі своїм лікарем.

Інші новини