Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
1 березня увесь світ відзначає День нульової дискримінації,
01.03.2023
13:58

1 березня увесь світ відзначає День нульової дискримінації

Нульова дискримінація є невід’ємним правом кожної людини. Цей день започаткували, щоб нагадати, що кожен і кожна з нас має право на гідне життя незалежно від віку, статі, сексуальних уподобань, національної чи етнічної приналежності, зовнішності, професії, вірування тощо. 

“Кожна людина має право на повноцінне життя - це аксіома. День "Нуль дискримінації" допомагає створити глобальний рух солідарності, спрямований на припинення всіх форм дискримінації, у тому числі дискримінації людей, які мають соціально-небезпечні захворювання”, - наголошує Лариса Гетьман, завідувачка відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ.

“Сьогодні в Україні та світі все ще поширена стигматизація людей, які живуть з ВІЛ, мають захворювання на вірусні гепатити, туберкульоз, наркотичну залежність та ін. Боротьба з цією стигматизацією - відповідальність кожного з нас. Цей день допомагає об’єднати зусилля для припинення моральної, фізичної та соціальної дискримінації”, - підкреслює Ірина Іванчук, начальниця відділу управління та протидії вірусним гепатитам та опіоїдній залежності ЦГЗ.

“В основі дискримінації часто лежить страх, дезінформація та опір невідомому. Підвищення обізнаності та діалог про дискримінацію - це спосіб зрозуміти та розвинути терпіння стосовно інших. Кожен з нас можете змінити ситуацію: на індивідуальному, місцевому чи національному рівнях. Важливо говорити в ситуаціях, коли існує будь-яка несправедливість, або будь-які інші проблеми з рівністю”, - Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу ЦГЗ.

Поінформованість має важливе значення, адже тільки так ми зможемо побороти наслідки архаїчних упереджень, засуджень та стигматизації та забезпечити право на гідне життя кожної людини!

Інші новини