Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Захворювання ротової порожнини: що варто знати і як уберегтися
08.02.2019
22:09

Захворювання ротової порожнини: що варто знати і як уберегтися

Існує ціла група захворювань ротової порожнини, які становлять серйозну загрозу для здоров’я людей в усьому світі. Ці недуги можуть впливати на всі аспекти життя — особисті стосунки, впевненість у собі, відвідування школи та офісу тощо.

Фактори ризику

Захворювання ротової порожнини мають багато факторів ризику, які поділяються на незмінні (вік, спадковість) і змінні (спосіб життя людини, поведінка, звички). Останні піддаються нашому впливу, а отже залежать від нас самих. Наприклад, ризик появи раку ротової порожнини вище у завзятих курців і споживачів алкоголю.

Основними факторами ризику виникнення захворювань ротової порожнини є нездорова їжа — із високим вмістом цукру, тютюнопаління і вживання алкоголю, а також недостатні гігієна порожнини рота і догляд. Захворювання ротової порожнини мають багато загальних факторів ризику з іншими неінфекційними захворюваннями (НІЗ).

  • Нездорова їжа — із високим вмістом цукру

Споживання надмірної кількості цукру із закусками, технологічно обробленою їжею та безалкогольних напоїв (газованих і негазованих, фруктових соків, підсолоджених, а також спортивних та енергетичних напоїв) є основними факторами ризику захворювання ротової порожнини.

Споживання цукру активує бактерії в роті, які перетворюють цукор на кислоти, що починають розчиняти зубну емаль. Вживання цукру протягом дня збільшує частоту атак кислоти, а також ризик розвитку карієсу.

Загроза карієсу зростає, якщо ви вживаєте цукор більше чотирьох разів на день і/або коли споживаєте понад 50 г (приблизно 12 чайних ложок) на день. Остерігайтеся цукру, доданого до їжі виробником, а також того, що міститься у меді, сиропах, фруктових соках і їхніх концентратах. Зверніть увагу на те, скільки цукру ви додаєте під час приготування власної їжі.

  • Куріння або жування тютюну

Тютюн є однією з найбільших проблем охорони здоров’я у сучасному світі.

Тютюнопаління сприяє розвитку захворювань серця, респіраторного тракту, онкологічних захворювань і є однією з можливих причин смерті.

Куріння підвищує ризик захворювання ясен і раку ротової порожнини, а також змінює колір зубів, зумовлює неприємний запах із рота, передчасну втрату зубів, утрату смаку та нюху.

  • Зловживання алкоголем

Вживання алкоголю є головним фактором ризику появи раку ротової порожнини, гортані, глотки та стравоходу.

Алкоголь може діяти як подразник, особливо в роті й горлі. Якщо пошкоджені алкоголем клітини спробують відновитися, це може призвести до змін у ДНК, а це вже потенційний крок до раку ротової порожнини.

Алкоголь може призвести до того, що інші шкідливі хімічні речовини, приміром у тютюновому димі, легше потрапляють у клітини, які вистилають верхній травний тракт. Це може пояснити, чому поєднання куріння та вживання алкоголю набагато частіше спричиняє рак у роті або горлі, ніж куріння чи вживання алкоголю окремо.

Зловживання спиртним також збільшує ризик травм обличчя та зубів через падіння, дорожньо-транспортні пригоди і конфліктні ситуації.

Крім того, в алкогольних напоях часто підвищено кислотність і вміст цукру, що збільшує ризик карієсу.

  • Недостатня гігієна порожнини рота

Погана гігієна ротової порожнини має довгострокові наслідки не лише для фізичного, але і для психологічного стану людини. Поганий догляд за зубами призводить до накопичення в роті бактерій, утворення бактеріальної плівки на зубах, унаслідок чого виникають карієс, гінгівіт, пародонтоз. Карієс може зумовлювати дискомфорт, біль, неприємний запах із рота і врешті-решт призвести до соціальної ізоляції людини. Невилікувана інфекція ясен може призвести до втрати зубів, підвищити ризик діабету або захворювань серця.

Чищення зубів двічі на день зубною пастою із фтором допомагає зменшити кількість бактерій і запобігти утворенню нальоту. Тоді зуби стійкіші до кислот, які спричиняють карієс. Раннє виявлення є ключовим фактором для запобігання або регулювання захворювань ротової порожнини. Регулярні огляди у стоматолога гарантують, що такі проблеми, як карієс, гінгівіт і періодонтит, буде виявлено та вилікувано якомога раніше.

Коли не можна відкладати візит до стоматолога

Найбільший тягар захворювань ротової порожнини припадає на сім недуг: зубний карієс, хвороби пародонту (ясен), онкологічні захворювання порожнини рота, внутріротові прояви ВІЛ-інфекції, травми порожнини рота і зубів, розщеплення губи та піднебіння, нома. Майже всі їх можна або значною мірою попередити, або вилікувати на ранніх стадіях.

Карієс

Нелікований карієс зубів є найбільш поширеним хронічним захворюванням у всьому світі й головною глобальною проблемою здоров’я. Він зумовлений взаємодією між поверхнею зуба, біоплівковими бактеріями в роті й цукрами з їжі. Біоплівкові бактерії метаболізують цукор і виробляють кислоти, які з часом розщеплюють емаль зуба.

Не відкладайте візит до стоматолога, якщо є такі чинники:

  • їжа, котра часто утримується між зубами;
  • дискомфорт чи біль у роті або навколо нього;
  • труднощі під час кусання певних продуктів;
  • чутливість до гарячої, холодної або навіть солодкої їжі;
  • неприємний запах із рота;
  • білі, а потім темні плями на зубах.

Захворювання ясен

Захворювання пародонту (ясен) є основною причиною втрати зубів у дорослих. Починається це як гінгівіт (хронічне запалення ясен, спричинене зубним нальотом), котрий можна легко вилікувати, якщо вчасно вжити заходів. Без лікування гінгівіт може прогресувати до пародонтозу, більш серйозної хвороби, що руйнує тканини і кістки, які підтримують зуби. На відміну від гінгівіту, пошкодження внаслідок пародонтозу є незворотними. Це може неабияк впливати на добробут і якість життя. Захворювання пародонту можуть призвести до серйозних наслідків, таких як проблеми із жуванням, мовленням і втратою зубів.

Терміново зверніться до стоматолога, якщо наявні такі ознаки:

  • червоні та набряклі ясна, що легко кривавлять, особливо коли чистите зуби чи між зубами;
  • ясна відійшли від зубів;
  • постійний неприємний запах із рота;
  • гній між зубами і яснами;
  •  зуби хитаються або віддаляються один від одного;
  • зміни у приляганні зубів, коли ви кусаєте;
  • зміни у приляганні ваших зубних протезів.

Рак порожнини рота

Рак порожнини рота є одним із десяти найбільш поширених видів раку. Він може локалізуватися в будь-якій частині рота, як-от губи, ясна, язик, горло, внутрішня оболонка щік, верхнє і нижнє піднебіння. Рак ротової порожнини може бути небезпечним для життя, якщо його не діагностувати і не лікувати на ранніх стадіях.

Потенційні ознаки раку порожнини рота:

  • набрякання/затвердіння, грубі бляшки/кірки чи еродовані ділянки на губах, яснах або інших частинах усередині рота;
  • поява шорстких білих або червоних плям у роті, вузликів;
  • незрозуміла кровотеча в роті;
  • незрозуміле оніміння чи біль/болючість обличчя, рота або шиї;
  • різка втрата ваги;
  • стійкі виразки на обличчі, шиї або в роті, які легко кривавлять і не загоюються протягом двох тижнів;
  • хворобливість або відчуття, ніби щось спіймано в задній частині горла;
  • утруднене жування, ковтання, розмови чи переміщення щелепи або язика;
  • хрипота, хронічна ангіна чи зміна голосу;
  • біль у вухах;
  • зміни розташування зубів або зубних протезів.

Прояви за ВІЛ-інфекції

Найбільш розповсюдженим та раннім проявом ВІЛ-інфекції у ротовій порожнині є кандидоз. Пов’язані з ВІЛ ураження ротової порожнини заподіюють біль і дискомфорт, призводять до сухості в роті та обмежень у їжі й часто є постійним джерелом опортуністичних інфекцій.

Раннє виявлення пов’язаних з ВІЛ проявів у ротовій порожнині може сприяти діагностуванню ВІЛ-інфекції, відстеженню перебігу захворювання, прогнозуванню імунного статусу і вчасному лікуванню.

Розщеплення губи та піднебіння

Розщеплення губи та піднебіння є гетерогенними недугами, що вражають губи та ротову порожнину або окремо (70%), або як компонент синдрому, котрий фіксують у більш ніж кожного тисячного новонародженого у світі. І хоча генетична схильність є важливим чинником вроджених патологій, інші змінні фактори ризику включають неналежне харчування матері, вживання тютюну і алкоголю, а також ожиріння під час вагітності. За умови належного лікування розщеплення губи та піднебіння можлива повна реабілітація.

Травми ротової порожнини та зубів

Травми порожнини рота і зубів — це отримані в результаті удару пошкодження зубів і/або інших твердих або м’яких тканин усередині та навколо рота. Глобальна поширеність травм усіх зубів (молочних і постійних) становить близько 20%. Головні причини таких травм:

  • стан ротової порожнини (неправильний прикус, коли верхня щелепа значно перекриває нижню);
  • фактори, пов’язані з навколишнім середовищем (наприклад, небезпечні ігрові майданчики);
  • ризикована поведінка;
  • насильство.

Лікування цих травм дороге і тривале, при цьому можливе випадіння зубів із тяжкими емоційними наслідками для людини, її психічного розвитку і якості життя.

Більше інформації за посиланням: https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/oral-health.

Інші новини