Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
15 лютого  —  Міжнародний день онкохворої дитини
15.02.2022
18:02

15 лютого  —  Міжнародний день онкохворої дитини

За даними  ВООЗ щороку приблизно 400 000 дітей та підлітків у віці 0-19 років хворіють на рак. Ця недуга є У країнах з високим рівнем доходів понад 80% випадків раку у дітей виліковуютоднією з основнихпричин смерті дітей та підлітків. ься. Водночас у країнах з низьким рівнем доходу цей показник складає лише 30% випадків. 

Одними з найпоширеніших видів раку серед дітей є лейкемія, рак головного мозку, лімфоми, а також нейробластоми та пухлини Вільямса. Більшість видів раку у дітей лікуються хірургічно, за допомогою променевої терапії та інших видів лікування. 

Неправильна та несвоєчасна діагностика, перешкоди в отриманні медичної допомоги, відмова від лікування тощо, збільшують кількість смертельних випадків від хвороби.

Якісна та своєчасна медична допомога може допомогти зменшити смертність від раку. 

Чому в дітей виникає рак? 

Однозначної відповіді на це питання немає. Вчені не можуть знайти причину виникнення більшості випадків раку у дітей. Дуже невеликий відсоток хвороб може бути спричинений факторами навколишнього середовища та способом життя дитини. Профілактика раку у дітей має бути спрямована на те, щоб запобігати хворобі, що може розвинутися у дорослому віці.

Такі інфекції як ВІЛ, вірус Епштейна-Барр є факторами ризику розвитку раку у дітей. Інші інфекції можуть збільшити ризик розвитку раку у дитини в дорослому віці, тому важливо робити щеплення:

  • від гепатиту В (профілактика раку печінки);
  • вірусу папіломи людини (профілактика раку шийки матки).

Приблизно у 10% дітей з онкологічними хворобами може бути генетична схильність до хвороби. Але більшість онкологічних захворювань у дітей не спричинені спадковими змінами ДНК. 

Важливість ранньої діагностики

Якщо онкологічне захворювання виявлено на ранній стадії, з великою ймовірністю лікування буде ефективним, а отже знижується ризик смерті.  Якість життя дитини значно покращиться, якщо рак вчасно виявити та почати чимшвидше лікувати. Не менш важливою складовою цього пазлу здоров’я є правильний діагноз. Адже кожна недуга має свою схему лікування. 

Симптоми, на які варто треба звертати увагу: 

  • лихоманка;
  • сильний та постійний головний біль;
  • біль в кістках;
  • втрата ваги.

Обов’язково звертайтеся до педіатра або сімейного лікаря, якщо помітите ці симптоми у своєї дитини!

Після лікування

Після завершення лікування дитини важливо продовжувати спостерігатися та водити дитину вчасно на огляди за розкладом, який визначить лікар. Спочатку можливо доведеться відвідувати такі огляди протягом кількох років. З часом ризик повернення раку зменшується та відвідувати лікаря може знадобитися менше. Але не варто забувати про профілактичні огляди, адже деякі побічні ефекти лікування можуть проявлятися лише з роками. Обов’язково обговорюйте з лікарем усі можливі побічні ефекти.

Пам’ятайте! Раннє виявлення раку — запорука успішного лікування!

Національна стратегія контролю онкологічних захворювань до 2030 року

У січні МОЗ оприлюднили проєкт Національної стратегії контролю онкологічних захворювань до 2030 року. У напрямку дитячої онкології документ має на меті досягти щонайменше 80% рівня 5-річної загальної виживаності дітей з онкозахворюваннями.

Стратегія буде спрямована насамперед на реорганізацію процесу надання послуг для підвищення якості лікування. Цей процес буде включати як перебудову системи, так і створення нових ланок, що допоможуть покращити якість надання допомоги онкохворим дітям, а також відповідне навчання медичних працівників.

Документ передбачає такі напрямки:

  • Створення декількох Центрів передового досвіду (Centers of Excellence);
  • Педіатрична паліативна допомога;
  • Інтегрована амбулаторна педіатрична гематологія/онкологія;
  • Запуск неродинних трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин дітям на базі НДСЛ «Охматдит», початок проведення аутологічних трансплантацій ГСК дітям у регіонах України.
Інші новини