Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
189 людей постраждали внаслідок отруєння грибами у 2021 році
19.01.2022
10:27

189 людей постраждали внаслідок отруєння грибами у 2021 році

У 2021 році в Україні зареєстрували 126 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 189 людей, з них 32 дітей. Унаслідок отруєнь померли 21 дорослий і п’ятеро дітей.

Зокрема, найбільше постраждалих від отруєння дикорослими грибами — 19 людей, з них 5 дітей — зареєстрували у Вінницькій області (померли 2 дітей).

У Запорізькій області зареєстрували 11 осередків, постраждали 14 дорослих, з них 4 дитини. У Чернігівській області зареєстрували 9 випадків, постраждали 15 дорослих і 5 дітей (3 людей померли, з них 2 дітей). У Чернівецькій області — 7 випадків, постраждали 14 людей. У Волинській області у 3 осередках отруєнь дикорослими грибами постраждали 12 людей.

Центр громадського здоров’я нагадує правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами:

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
  • не купуйте свіжі/сушені/солені/консервовані гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • удома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні треба викинути;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Увага! Не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.

Симптоми грибного отруєння можуть з’являтися в різний час — від 30 хвилин до кількох діб — залежно від виду грибів, які ви вживали.

Симптомами грибного отруєння можуть бути: запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.

Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте в себе або своїх близьких симптоми отруєння — негайно викликайте «швидку». Не викидайте залишки грибів — їх дослідження допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Докладніше про ознаки отруєння, першу допомогу, а також перелік отруйних грибів — у брошурі «Небезпечні гриби. Що варто знати»

Інші новини