Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
30 березня — Всесвітній день біполярного розладу
30.03.2024
10:00

30 березня — Всесвітній день біполярного розладу

Біполярний розлад — це психічне захворювання, якому характерні незвичні перепади настрою, активності та концентрації. Зазвичай люди з біполярним розладом переживають два типи епізодів: маніакальний і депресивний.

Важливо пам'ятати, що біполярний розлад може діагностувати тільки лікар. Це складне завдання, яке потребує ретельного обстеження та оцінки симптомів.

Біполярний розлад потребує коректного лікування, яке разом із відповідною підтримкою забезпечує повноцінне якісне життя пацієнту.

Сьогодні ми хочемо привернути увагу до депресії, яка, відповідно до даних Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ), після тривожних розладів є найпоширенішим психічним порушенням у світі. Так, за оцінками ВООЗ, на кінець березня 2023 року від депресії страждало 3,8% населення. Цей розлад психічного здоров’я приблизно на 50% частіше зустрічається серед жінок, ніж чоловіків.

Понад 10% вагітних і жінок, які щойно народили, переживають депресію. На жаль, багато осіб, що страждають на депресію, не звертаються по фахову допомогу.

Депресія — це комплексний розлад, який не має однієї причини, а є проявом взаємодії біологічних, психологічних та соціальних чинників. Буває генетична схильність до депресії, яка, втім, зовсім не означає, що у людини обовʼязково буде цей розлад, але підвищує ризик за наявності супутніх стресових подій у житті.

Депресія може проявлятися різними способами:

  • поганий настрій та відчуття безнадії;
  • занепокоєння чи дратівливість;
  • проблеми з концентрацією уваги;
  • втрата інтересу до занять, які колись були приємними;
  • думки про смерть чи самогубство.

Серед фізичних симптомів виділяють:

  • відчуття втоми;
  • порушення сну;
  • відсутність апетиту;
  • відсутність статевого потягу.

Депресію діагностують, коли симптоми тривають не менше двох тижнів. Щоби перевірити наявність у себе симптомів депресії та інших розладів психічного здоров’я, ви можете скористатися тестом у рамках проєкту «Психічне здоров’я для України». Якщо ви підозрюєте у себе або в близьких депресію, важливо звернутися за допомогою до сімейного лікаря або психіатра. Важливо почати лікування якнайшвидше.

Лікування біполярного розладу комплексно включає:

  • медикаменти — ліки, призначені спеціалістом, можуть допомогти стабілізувати настрій і запобігти епізодам манії та депресії;
  • психотерапію — різні види психотерапії, такі як когнітивно-поведінкова терапія, можуть допомогти вам навчитися справлятися з симптомами біполярного розладу та жити повноцінним життям;
  • зміну способу життя — фізичні вправи, здорове харчування та відмова від шкідливих звичок можуть допомогти покращити ваш загальний стан та полегшити симптоми біполярного розладу.

Пам'ятайте, що ви не самотні. Біполярний розлад – це поширене захворювання, яке зачіпає мільйони людей у ​​всьому світі. Існує багато ресурсів, які допоможуть вам впоратися з цим захворюванням та жити повноцінним життям.

Корисні ресурси:

Тут зібрані прості вправи для заспокоєння та поради щодо плекання стійкості. Аптечка буде корисною всім, хто відчуває емоційне спустошення, втому, напругу в тілі, паніку, злість, сум, а також тим, хто хоче підтримати своїх близьких.

30 березня — Всесвітній день біполярного розладу. Цей день присвячений підвищенню обізнаності про це захворювання та заохоченню людей з біполярним розладом звертатися за допомогою.

Інші новини