Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Антибіотики - не панацея: коли їх не варто приймати?
24.11.2023
10:06

Антибіотики - не панацея: коли їх не варто приймати?

Українці часто використовують антибіотики у випадках, коли цього можна уникнути. Це стається, коли вони вирішують приймати ці препарати без призначення лікаря. Як наслідок - вони самі ускладнюють процес свого одужання, страждають від побічних ефектів та сприяють поширенню антибіотикорезистентності. 

Тож Центр громадського здоров’я пояснює, в яких випадках не варто приймати антибіотики:

Грип та застуда. Це вірусні захворювання, які не завжди ускладнюються бактеріальною інфекцією. Пам’ятайте, що антибіотики не впливають на віруси! Найкращий вихід при грипі та застуді - симптоматичне лікування: відпочинок, вживання великої кількості рідини, провітрювання приміщення, збалансоване харчування та, за потреби та призначення медичного фахівця - жарознижувальні препарати. 

Для профілактики. Іноді люди вирішують приймати антибіотики для профілактики грипу та ГРВІ. Та цього категорично не можна робити! Для профілактики антибіотик можуть призначити, наприклад, при хірургічному втручанні. 

Бронхіти, біль у горлі, синусити й захворювання вух. Не поспішайте лікувати ці захворювання антибіотиками, вони можуть виникати як внаслідок вірусних, так і бактеріальних інфекцій. Лікар призначить антибіотики, коли переконається, що у цьому випадку захворювання спричинене бактеріями. 

При порізах зверніться до лікаря - він лише за потреби призначить вам антибіотик.

Антибіотики використовують:

  • для захворювань, які спричинені бактеріями, що підтверджено результатами професійного огляду та/ або мікробіологічних досліджень;
  • коли ці препарати можуть профілактувати високоймовірне зараження бактеріями, як от при певних хірургічних операціях.

Читайте також:

Електронний рецепт на антибіотики: усе, що потрібно знати пацієнту

Всесвітній тиждень обізнаності про стійкість до антибіотиків: що варто пам’ятати кожному 

Пояснюємо, чому антибіотикорезистентність - серйозна загроза для людства

Інші новини