Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Безпека і гарне самопочуття. Як підготуватися до забігу у спеку
20.07.2021
16:37

Безпека і гарне самопочуття. Як підготуватися до забігу у спеку

Як підготуватися до забігу «Біжи — гепатит переможи» 31 липня до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами? Особливо, коли надворі літо і спекотна погода. Для початку — зареєструватися на забіг!

Сайт забігу: https://zabig.kyiv.ua 

Подія у Facebook: https://bit.ly/2UY0Kfn

 

Почніть готувати своє тіло до фізичного навантаження

Розпочніть з найлегшого. Спробуйте вправи на гнучкість, вийдіть на прогулянку та практикуйте швидку ходу, щоб дати змогу вашому організму відчути як він справляється з навантаженнями.

Сплануйте пробіжки 3-5 разів на тиждень та обов’язково чергуйте день спорту із днем відпочинку. Поступово збільшуйте тривалість забігу з кожним наступним тренуванням.

Не забувайте про розминку перед забігом та правильну техніку бігу, щоб уникнути травм. Щойно ви відчуваєте, що вам некомфортно бігти, перейдіть на ходу.

Багато питної води та режим харчування із високим вмістом вуглеводів — те, що може допомогти вашому організму справлятися із високим фізичним навантаженням.

Стежте за своїм самопочуттям на етапі тренувань. Якщо вам стає зле, помічайте за яких умов це стається. Це дозволить вам проаналізувати власний біг уже під час великого забігу.

 

Підготовка до забігу 

За кілька днів до події особливо важливо не забувати про питний режим, а за кілька годин до початку бігу необхідно поснідати здоровою їжею із високим вмістом вуглеводів — вам ще знадобиться енергія.

Візьміть на забіг пляшку з водою та пийте щоразу, як відчуваєте спрагу. Не буває забагато води для людини, яка біжить п’ятикілометровий забіг у спеку. Проте намагайтеся не пити зі стаканчиків або пляшки на ходу — це небезпечно.

Потурбуйтеся про зручний та легкий одяг світлих кольорів. Світлий одяг із натуральних тканин допоможе вашому тілу дихати та не перегріватися. Уникайте довгих рукавів та штанів.

Під час тренувань ви могли помітити, що деякі місця вашого тіла схильні до натирання. Натертості між ногами у паховій зоні тощо можна уникнути за допомогою спеціальних гелів.

 

Пам’ятайте про головне правило забігу: безпека і гарне самопочуття! 

Оберіть маршрут в тіні та починайте біг повільніше, ніж ви це робили на тренуваннях. Прискорюйтеся лише якщо відчуваєте, що самопочуття може вам це дозволити. Щойно вам стає зле (паморочиться голова, нудить тощо), перейдіть на ходу та зверніться по допомогу, якщо вам не легшає.

Захопіть із собою сонцезахисний крем та щось легке, щоб прикрити голову від прямих сонячних променів. Навіть якщо ви бігтимете у затінку, спекотна погода та сонце, що пробивається через крони дерев, можуть нашкодити вам.

Запросіть друга прийти разом із вами на забіг та домовтеся про локації на маршруті, де він або вона чекатимуть на вас. Це мотивуватиме вас бігти до наступної точки. Звісно, енергія глядачів забігу надзвичайно позитивна, але набагато приємніше, коли за вас вболіватиме близька вам людина.

Не забудьте про те, щоб вдосталь напитися води після того, як ви закінчили забіг. Пройдіться кілька хвилин, зробіть вправи на гнучкість, аби дати м’язами охолонути. Перекусіть їжею із високим вмістом вуглеводів.

Сплануйте наступний забіг, але перед цим дайте своєму організму можливість повноцінно відпочити.


 

Інші новини