Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Бригада будівельників з Рівненщини захворіла на ботулізм: чим небезпечне захворювання
09.11.2023
16:10

Бригада будівельників з Рівненщини захворіла на ботулізм: чим небезпечне захворювання

Троє чоловіків з Рівненської області захворіли на ботулізм. Йдеться про бригаду будівельників, які вживали приварене солоне м’ясо зі свинини з прошарком сала домашнього виробництва. 

Як повідомив генеральний директор Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Роман Сафонов під час онлайн-брифінгу в ОДА, бригада будівельників із шести людей з Рокитного, перебуваючи на будівельних роботах у Києві, повечеряла привареним солоним свинячим м'ясом з прошарками сала домашнього приготування без термічної обробки. 

"З шести троє захворіли на ботулізм", - заявив Роман Сафонов.

Як повідомляє Центр громадського здоров’я, про перший випадок ботулізму у 42-річного чоловіка Рівненському ОЦКПХ стало відомо 1 листопада 2023 року, а 3-го числа - ще про два випадки захворювання. Усі захворілі – мешканці с. Рокитне Сарненського району. 

Так, чоловіки не одразу звернулися по медичну допомогу, незважаючи на активні клінічні прояви. Через погіршення стану будівельники повернулися на Рівненщину.

Перший захворілий 30 жовтня 2023 року був госпіталізований до інфекційного відділення КНП "Рокитнівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування". Йому було поставлено діагноз "ботулізм, середній перебіг".

Другий хворий, 28-річний чоловік, звернувся по медичну допомогу 2 листопада 2023 року та був госпіталізований в інфекційне відділення КНП "Рокитнівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування". Його діагноз - "ботулізм, середній перебіг".

Третій захворілий, 29-річний чоловік, звернувся по медичну допомогу теж 2 листопада й був госпіталізований до згаданого вище медзакладу з діагнозом "ботулізм, легкий перебіг". 

"Хворим введений анатоксин ботулінічний, і наразі всі живі", - додав гендиректор Рівненського обласного ЦКПХ.

У відібраних зразках сироватки крові чоловіків було виявлено ботулотоксин. За інформацією Центру громадського здоров’я, на сьогодні ці троє будівельників виписані з медичного закладу у зв’язку з одужанням. 

Чим небезпечний ботулізм?

Ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до важких наслідків. Щоб вберегтися від ботулізму, слід уникати споживання наступних продуктів, якщо сумніваєтесь у їхній якості та умовах зберігання/транспортування:  

- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;

- м'ясних та грибних консервів;

- консервів домашнього виробництва.

Серед симптомів ботулізму: порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети; сильно виражена сухість у роті; важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає); підвищена стомлюваність, м’язова слабкість; запаморочення; короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп); ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово. Надалі з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках  пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

За першої підозри на ботулізм зверніться до лікаря!

Інші новини