Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ВІАВІА
20.10.2023
17:38

CAB-LA в Україні: деталі впровадження нового методу доконтактної профілактики ВІЛ

Державною стратегією у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам передбачено забезпечення доступу ключовим групам населення до послуг медикаментозної доконтактної профілактики (PrEP) ВІЛ-інфекції.

Консультант від ВООЗ Янніс Мамалетзіс на Європейській конференції з ВІЛ/СНІДу EACS представив від імені Центру громадського здоров’я надання послуг з PrEP в Україні та напрацювання Робочої групи з організації впровадження CAB-LA в нашій країні.

Впровадження CAB-LA в Україні

В Україні розпочато реалізацію  пілотної програми нового ін’єкційного методу доконтактної профілактики ВІЛ тривалої дії - CAB-LA. Ін’єкційний каботегравір тривалої дії (CAB-LA) - це інгібітор перенесення ланцюга інтегрази. Його вводять внутрішньом'язово людям, які мають підвищений ризик інфікування ВІЛ. 

Реалізація CAB-LA в Україні розпочнеться в Києві та Львові. Це стало можливим завдяки технічній підтримці міжнародної організації PEPFAR (Надзвичайна ініціатива Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД) у партнерстві з виробником ViiV Healthcare. Препарат CAB-LA  буде надано ЦГЗ як виконавцю цього пілотного проекту.

Україна стала однією з п’яти країн-партнерів PEPFAR, пріоритетних для розширення програми CAB-LA у 2023 році. Так, було розроблено та затверджено дорожню карту з впровадження каботегравіру тривалої дії як доконтактної профілактики ВІЛ-інфекції  в Україні, проведено переговори з представниками закладів охорони здоров’я Львова та Києва та отримано згоду на участь у впровадженні CAB-LA, розроблено комунікаційну основу для впровадження цієї програми в нашій країні. 

Крім того було розроблено та затверджено протокол впровадження CAB-LA в Україні (критерії включення, протипоказання, клініко-лабораторний моніторинг, схема ін’єкцій). А 12-13 вересня 2023 року відбувся дводенний тренінг із впровадження CAB-LA в Україні. До "команд впровадження" у Києві та Львові відібрали 12 медико-соціальних фахівців. 

Статистика отримання доконтактної профілактики ВІЛ в Україні

У 2021 році, попри епідемію COVID-19, 5 711 людей в Україні отримали PrEP, а в 2022-му, незважаючи на повномасштабну війну, 9 075 осіб отримали доконтактну профілактику ВІЛ. 

Лікарка-інфекціоністка відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ Діана Шевченко під час постерної доповіді зазначила, що через вимушену міграцію та активні бойові дії на прикордонних з рф територіях спостерігалося зростання осіб, які отримують PrEP, у 2022 році у західних областях України зросла у порівнянні з 2021-м (Львівська +385,2%, Івано-Франківська +218,2%, Волинська +216,7%, Рівненська +70%, Хмельницька +90,5%, Чернівецька +78,8%, Закарпатська +636 %).  У деяких регіонах, де тривають активні бойові дії, кількість нових осіб, які отримують PrEP, навіть зросла (Харківська +49,2% та Запорізька +52,3% області).

Інші новини