Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Центр громадського здоров’я продовжує працювати 24/7
28.02.2022
11:43

Центр громадського здоров’я продовжує працювати 24/7

Центр громадського здоров’я в умовах воєнного стану продовжує 24/7 відстежувати ситуацію в тилу та під час надзвичайних ситуацій по всій Україні.

Зокрема це:

  • радіаційне спостереження й дозиметричний контроль;
  • хімічне спостереження і контроль;
  • моніторинг якості та безпечності питної води за мікробіологічними та іншими показниками;
  • сформовані групи епідеміологічного спостереження й контролю;
  • сформовані дезінфекційні бригади.

Оперативний центр реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я було переведено у цілодобовий режим роботи. Проводиться збір інформації щодо моніторингу показників та значних техногенних аварійних станів, пов’язаних з воєнними діями, які надаються центрами контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України, що дає можливість складу Оперативного центру вчасно реагувати на них та визначати загрози, що виникають у сфері громадського здоров’я, надавати рекомендації, в межах компетенції, стосовно дій цивільного населення у вогнищі й зоні можливого впливу.

Фахівці відстежують ситуацію після обстрілів критичної інфраструктури, як-от у районі ДО «Радон» (сховище радіоактивних відходів), нафтобази у Василькові, ЧАЕС. Триває моніторинг стану повітря, підтримується контакт із відповідними фахівцями на місцях. За появи ризиків для громадського здоров’я в Україні Центр буде виходити з оперативними повідомленнями. Просимо стежити за комунікаційними майданчиками ЦГЗ, а також Міністерства охорони здоров’я України, аби отримувати перевірену інформацію.

Так само тривають моніторинги епідемічної ситуації щодо захворювань, робота закладів охорони здоров’я, налагоджується логістика медичних препаратів в умовах війни, працюють лікарі первинної, вторинної і третинної ланок медицини, ведуться перемовини із сусідніми країнами щодо безперешкодного надання необхідних ліків пацієнтам, які виїжджають за кордон.

Щоденно проводиться моніторинг та збір інформації про епідемічну ситуацію поширення COVID-19. При цьому, з фахівцями, що відповідальні за епідеміологічний нагляд за COVID-19, проведено консультації щодо реєстрації випадків в залежності від ситуації у кожному регіоні та наявності такої можливості за допомогою доступних засобів зв’язку. Продовжується моніторинг епідеміологічної ситуації із поліомієліту та реалізації імунізаційної кампанії у відповідь на спалах поліомієліту.

Контакт-центр МОЗ приймає дзвінки та запити щодо критичних потреб закладів охорони здоров’я і громадян за номером ​​0 800 60 20 19.

Фахівці Центру підтримують тісний контакт із центрами контролю та профілактики хвороб МОЗ України в регіонах і надають їм необхідні рекомендації стосовно дій у разі надзвичайної ситуації та воєнних дій, аби ми всі могли цілісно доносити до загального населення важливі повідомлення для збереження життя і здоров’я громадян. 

Зокрема, для ефективної реалізації завдань цивільного захисту, зменшення матеріальних втрат і недопущення шкоди об’єктам, матеріальним і культурним цінностям та довкіллю в разі виникнення надзвичайних ситуацій центральні та місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підпорядковані їм сили і засоби, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, добровільні рятувальні формування здійснюють:

  • оповіщення та інформування;
  • спостереження і лабораторний контроль;
  • укриття в захисних спорудах;
  • евакуацію;
  • інженерний захист;
  • медичний захист;
  • психологічний захист;
  • біологічний захист;
  • екологічний захист;
  • радіаційний та хімічний захист;
  • захист населення від несприятливих побутових або нестандартних ситуацій.

Ми гостро засуджуємо відкрите широкомасштабне вторгнення Російської Федерації на територію України та вимагаємо негайно припинити воєнні дії. Під загрозою опинилися зокрема й санітарне та епідеміологічне благополуччя населення України.

Інші новини