Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
30.09.2020
11:31

Центр громадського здоров’я провів навчання з контролю над тютюном

23-25 вересня Центр громадського здоров’я в межах реалізації проєкту «Посилення реалізації Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну в Україні» за підтримки Міжнародного Союзу із боротьби з туберкульозом та захворюваннями легень (The UNION) провів треніги для фахівців. міністерств та служб України, що відповідають за впровадження Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (далі — РКБТ ВООЗ) та є членами цільової групи з питань контролю над тютюном та алкоголем, створеної при Міністерстві охорони здоров’я України.

23-24 вересня відбувся навчальний семінар «Контроль над тютюном в Україні: досягнення, проблеми, перспективи», з метою удосконалення знань учасників щодо ситуації у сфері контролю над тютюном, наявних проблеми та шляхів їх вирішення. Під час заходу експерти ВООЗ представили результати оцінки потреб у сфері контролю над тютюном, проведеної у 2019 р., а фахівці з The UNION розповіли про найкращий світовий досвід у впровадженні положень РКБТ ВООЗ.

25  вересня за підтримки Європейського Регіонального Бюро ВООЗ та Бюро ВООЗ в Литві представники Міністерства охорони здоров’я, Міністерства фінансів, Національного Фонду з промоції здоров’я та громадських організацій Литви провели для колег з України вебінар, під час якого поділилися досвідом впровадження заходів у сфері контролю над тютюном у своїй країні. Литва – одна з країн, які досягли суттєвого прогресу у виконанні вимог РКБТ ВООЗ, зокрема завдяки запровадженню ефективного законодавства, належного контролю за його виконанням та міжсекторній співпраці фахівців. У Литві розроблено Національну програму з профілактики та контролю за вживанням тютюну, алкоголю та наркотиків на 2018 – 2028 рр., яка дозволила структурувати роботу  та визначити конкретні кроки для подальшої роботи.

Розроблення подібного документу передбачено і в Україні. Центр громадського здоров’я координуватиме розробку національної дорожньої карти з контролю над тютюном. Цей документ з чітким описом завдань та розподілом відповідальності між усіма залученими сторонами дозволить посилити ефективність впровадження РКБТ ВООЗ в Україні.

Інші новини