Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Центр громадського здоров’я провів завершальний захід   проєкту «Посилення антитютюнових заходів в Україні»
31.03.2023
17:49

Центр громадського здоров’я провів завершальний захід  проєкту «Посилення антитютюнових заходів в Україні»

30 березня 2023 року відбувся завершальний захід ІІ раунду реалізації проєкту  «Посилення антитютюнових заходів в Україні». Серед учасників були представники Всесвітньої організації охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Національної поліції України, громадської організації «Життя» та регіональних представників Центру контролю та профілактики хвороб.

Центр разом з партнерами обговорили поточну ситуацію контролю над тютюном в умовах надзвичайних ситуацій, досягнення країни у сфері контролю за порушеннями антитютюнового законодавства. 

Важливо пам’ятати, що в Україні тютюнові вироби, їх виробництво, експорт, імпорт, продаж і споживання врегульовано такими документами:

  • Закон «Про заходи щодо запобігання та зменшення вживання тютюнових виробів й їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (набрав чинності 11.07.2022 року).
  • Закон «Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».
  • Закон «Про рекламу» регулює різні питання щодо реклами тютюну, спонсорства та маркетингу.
  • У 2018 році ВРУ прийняла Національний план заходів щодо неінфекційних захворювань, який містить положення щодо контролю над тютюном, які відповідають вимогам РКБТ ВООЗ.

«Центр громадського здоров’я наголошує на важливості захисту свого права на бездимне середовище. Сьогодні в країні існує онлайн-ресурс який допоможе забезпечити дотримання антитютюнового законодавства. На нашому сайті nosmoking кожна людина, може подати скаргу, якщо було виявлено правопорушення. Якщо це куріння в ресторанах, барах, кафе,  під’їздах житлових будинків  або реклама чи промоція тютюнових виробів — потрібно заповнити онлайн скаргу та зробити ще один крок до бездимного середовища», — зазначила Наталія Гриб, фахівець з профілактики неінфекційних захворювань. 

Своїми успіхами у боротьбі з тютюнокурінням поділилися Чернівецький, Тернопільський, Львівський та Вінницький регіони. Зараз регіони працюють над затвердженням обласних стратегій та планів з контролю над тютюном.

За результатами зустрічі прийнято рішення посилювати співпрацю національного та регіонального компонента у частині моніторингу порушень антитютюнового законодавства та покращенні послуг з припинення куріння. Також необхідним є навчання медичного персоналу з питань надання допомоги у припиненні куріння. 

Важливим вектором руху визначено впровадження інформаційних кампаній. За даними опитувань, лише 48% українців знають про нові заходи у протидії тютюнокурінню. Тому підвищувати обізнаність населення щодо антитютюнових змін є нагальною необхідністю. 

Дякуємо усім партнерам, які мали змогу долучитися до події. Разом ми зробимо усе, щоб побороти тютюнову епідемію. 

Захід проводився в рамках проєкту «Посилення антитютюнових заходів в Україні» за підтримки Міжнародного Фонду із боротьби з туберкульозом та захворюваннями легень The UNION.

Інші новини