Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Центр громадського здоров’я запустив інтерактивний дашборд щодо смертності
18.01.2023
15:24

Центр громадського здоров’я запустив інтерактивний дашборд щодо смертності

«Дашборд щодо смертності» — частина інтерактивного нацпорталу зі стратегічної інформації та візуалізації даних щодо причин смертності серед українців без урахування бойових дій. 

Дашборд містить інформацію про основні причини смерті серед українців від захворювань починаючи з 2015 року. Усі дані можна фільтрувати за регіоном, статтю, віком, причиною смерті. 

“Смертність — один з основних показників у галузі громадського здоров'я, і його розуміння є важливим для ефективного планування та відстеження дій у сфері охорони здоров’я. Інформація з дашбордів буде корисною фахівцям і допоможе вживати ефективних заходів задля порятунку життів”, — каже Катерина Матюшкіна, начальниця відділу статистики та аналізу.

Окрім того, на порталі можна відстежувати дані щодо моніторингу рівня надлишкової смертності у всіх регіонах України починаючи з 2016 року за такими розділами: період (рік, тиждень), вік, стать, регіон. 

Надлишкова смертність — це перевищення кількості смертей над очікуваними у порівнянні з попередніми періодами.

Так, наприклад, за даними дашборду ТОП-3 причинами (хворобами), що призвели до смерті серед усього населення України у 2021 році, стали: 

  • ішемічна хвороба серця;
  •  COVID-19;
  • цереброваскулярні хвороби (інсульт).
Інші новини