Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Центральна референс-лабораторія з туберкульозу успішно пройшла міжнародний зовнішній контроль якості
24.12.2020
14:43

Центральна референс-лабораторія з туберкульозу успішно пройшла міжнародний зовнішній контроль якості

23 грудня 2020 року Центральна референс-лабораторія з діагностики туберкульозу МОЗ України вчергове підтвердила свій професіоналізм. Під час проведення щорічного зовнішнього контролю якості лабораторія отримала високу оцінку від Супранаціональної референс-лабораторії ВООЗ із діагностики туберкульозу (м. Гаутінг, Німеччина).

У цьому році проведення зовнішньої оцінки якості було особливо складним, оскільки до міжнародної контрольної панелі вперше додалися нові протитуберкульозні препарати (лінезолід, клофазимін, бедаквілін і деламанід). Проте протягом року за ініціативи Центру громадського здоров’я для лабораторних спеціалістів було організовано практичні тренінги з проведення тестування медикаментозної чутливості за різними методами за участю міжнародних спеціалістів Супранаціональної референс-лабораторії ВООЗ. Завдяки злагодженій командній роботі, високій кваліфікації та значному досвіду фахівці Центральної референс-лабораторії успішно склали контрольне завдання з усіх методів діагностики, що застосовуються в рутинній роботі мікробіологічних лабораторій із діагностики туберкульозу.

Міжнародний сертифікат якості дає право Центральній референс-лабораторії з діагностики туберкульозу МОЗ України провести оцінку для регіональних протитуберкульозних мікробіологічних лабораторій із діагностики ТБ. А отже, в 1 кварталі 2021 року зовнішньою оцінкою якості будуть охоплені 27 регіональних мікробіологічних лабораторій МОЗ та 7 мікробіологічних лабораторій пенітенціарної системи.

Відмінний результат зовнішньої оцінки якості гарантує точність, достовірність і надійність результатів тестування на туберкульоз. Це є важливим аспектом для лікарів, адже на підставі отриманих у лабораторії результатів вони можуть прийняти адекватні рішення, від яких безпосередньо залежать здоров’я й життя пацієнтів.

Інші новини