Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ЦГЗ отримав обладнання для визначення мутацій вірусів. Розпочнуть із SARS-CoV-2
20.09.2021
19:18

ЦГЗ отримав обладнання для визначення мутацій вірусів. Розпочнуть із SARS-CoV-2

Вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров’я отримала спеціалізоване обладнання — секвенатор — для визначення наявності мутацій  вірусів. Потужність секвенатора — 400 зразків на місяць.

Насамперед обладнання будуть використовувати для виявлення нових штамів SARS-CoV-2 в українських пацієнтів, оскільки останнім часом набуває особливої важливості відстежування змін у геномі цього вірусу. Це необхідно, аби оперативно виявляти нові мутації, оцінити їхній можливий вплив на сам вірус, а також на ефективність засобів діагностики, лікарських препаратів і вакцин. 

З допомогою секвенатора можна отримати нуклеативну послідовність, що дозволяє визначити наявність або відсутність певних мутацій, які характеризують той чи інший варіант вірусу. Повногеномне секвенування дає можливість визначити весь спектр змін у геномі, які можуть трапитись. 

Це досить складний, тривалий і дорогий процес: геном вірусу розрізають на дуже дрібні частинки й ці частинки завдяки реагентам та спеціальному обладнанню — секвенатору — вивчають і фіксують зміни в ньому. У процесі секвенування досліджується вибірка зразків — знеособлено, кожен зразок окремо. Пацієнту, у якого взяли зразок на секвенування, — не повідомляють усі деталі дослідження.

Із січня 2021 року до цього часу референс-лабораторія ЦГЗ щомісяця надсилала репрезентативну вибірку зразків матеріалів для секвенування до референс-лабораторій ВООЗ у Великій Британії та Німеччині (ми писали про це тут, тут і тут).

Секвенатор придбаний за фінансування CDC. Закупівля відбулася за тендерною процедурою через систему Prozorro.

Інші новини