Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ЦГЗ підготував першу групу епідеміологів за міжнародними стандартами
01.12.2020
13:06

ЦГЗ підготував першу групу епідеміологів за міжнародними стандартами

27 листопада 2020 року в Києві відбувся випуск першої когорти Інтервенційної епідеміологічної служби — Україна (ІЕС-Укр).

15 резидентів, серед яких лікарі-епідеміологи, лікарі із загальної гігієни, працівники лабораторій лабораторних центрів МОЗ України та ЦГЗ, менеджери Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства оборони України, Держпродспоживслужби, успішно завершили дворічний курс і отримали сертифікати від Центру громадського здоров’я України та Центрів з контролю та профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention — CDC).

Тепер вони озброєні сучасними знаннями з епідеміології інфекційних та неінфекційних хвороб, готовності у секторах громадського здоров’я та біобезпеки, комунікації, навчання та наставництва, управління та лідерства.

Що таке Інтервенційна епідеміологічна служба

Це програма підготовки фахівців, спрямована на використання знань для практичних цілей (інтервенцій). Тобто управлінські рішення базуються на науково обґрунтованих даних.

Загальна тривалість підготовки — 2 роки.

Тренери програми — знані лектори та науковці з України та CDC (Атланта, США).

Під час навчання резиденти знайомляться з найкращим міжнародним досвідом, що ґрунтується на рекомендаціях ВООЗ і CDC, та застосовують здобуті знання на практиці.

Чому ІЕС важлива для України:

  • програма навчає швидко виявляти загрози в секторі громадського здоров’я і реагувати на них;
  • у країні формується резерв кваліфікованих епідеміологів;
  • резиденти вивчають міжнародний досвід, зокрема під час візитів експертів з інших країн;
  • сприяє зміцненню відносин між МОЗ та іншими міністерствами і стратегічними партнерами;
  • створює основу для запровадження важливих ініціатив у сфері охорони здоров’я.

Випускників привітали з успішним завершенням програми заступник міністра охорони здоров’я України — головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко, в. о. генерального директора Центру громадського здоров’я України, директор ІЕС-Укр Ігор Кузін, директор CDC в Україні Езра Барзілай, керівник міжнародного проєкту Програми зменшення біологічної загрози в Україні (DTRA) Брандт Зігель, голова Офісу Агентства зі зменшення загрози у сфері оборони у Києві (DTRO-К) Фред Картер, радниця резидентів ІЕС-Укр д-р Наіле Малакмадзе, начальник відділу розвитку освітніх програм, професійних компетенцій та комунікацій ЦГЗ Михайло Рябінчук.

«Для мене дуже приємно, що ваша когорта відзначилася широким портфоліо реалізованих проєктів. Ви почали зі звичайних та перейшли до більш складних, провели власні дослідження і зараз працюєте з глобальним викликом — пандемією COVID-19. Ви — перша когорта, отже, маєте бути лідерами, бо всі наступні когорти будуть на вас рівнятися», — зазначив в. о. генерального директора ЦГЗ Ігор Кузін.

Довідково

Понад 70 країн світу вже запровадили подібні програми. Перший сайт за межами Північної Америки було створено 40 років тому. В Україні програму було засновано 2016 р. Міністерством охорони здоров’я спільно із Центром громадського здоров’я України та Центрами з контролю та профілактики захворювань США, а підготовку фахівців розпочато 14 травня 2018 року.

Докладніше про Інтервенційну епідеміологічну службу: https://bit.ly/36n51fE.

Інші новини