Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Чим небезпечна гемофільна інфекція та як від неї захиститися
22.08.2019
16:56

Чим небезпечна гемофільна інфекція та як від неї захиститися

Гемофільна інфекція — гостра інфекційна хвороба, збудником якої є гемофільна паличка Haemophilus influenzae типу b (далі – Hib-інфекція).

Гемофільна інфекція характеризується переважним ураженням органів дихання, центральної нервової системи та розвитком гнійних вогнищ у різних органах. Джерелом і резервуаром інфекції є тільки хвора людина.

Механізм передачі — повітряно-крапельний, проте у маленьких дітей шлях передачі може бути контактним.

Збудник інфекції локалізується на слизовій оболонці верхніх дихальних шляхів. Найчастіше хворіють діти віком від 6 міс. до 4 років. Рідше хворіють новонароджені, діти більш старшого віку і дорослі.

В Україні за 2018 рік зареєстровано 75 випадків. За 7 місяців 2019 року захворіло 14 осіб (показник на 100 тисяч складає 0,03), що в 5 раз менше аналогічного періоду минулого року – 63 особи (показник 0,15).

Найчастішими клінічними формами гемофільної інфекції є менінгіт, середній отит і пневмонія. Реєструються також  і інші  ускладнення: перикардит, синусит, отит, гнійні артрити, захворювання дихальних шляхів та ін.

Гемофільна пневмонія є другою за частотою серед усіх бактеріальних пневмоній у дітей. Може проявлятися як у вигляді осередкової пневмонії, так і у вигляді крупозної, дуже часто (до 70 %) супроводжується гнійним плевритом у дітей, може ускладнюватися гнійним перикардитом, середнім отитом. Може приймати затяжний перебіг.  У дорослих, особливо літніх осіб, гемофільна інфекція може нашаровуватися на інші види інфекцій.

Єдиним профілактичним захистом є вакцинація, яка передбачена чинним Календарем профілактичних щеплень.

Вакцинація дітей може проводитись моновакцинами та комбінованими вакцинами, що містять Hib-компонент. Щеплення необхідно  проводити за схемою 2-4-12 місяців.

Вакцинація проводиться дітям до 5 років. Дорослому населенню  вакцинація проти Hib-інфекції проводиться за власні кошти.

Інші новини