Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Чим небезпечний дефіцит йоду для вашого організму?
21.10.2023
09:49

Чим небезпечний дефіцит йоду для вашого організму?

Кожного року 21 жовтня відзначається Всесвітній день йододефіциту, його мета – розповісти населенню про потреби організму в йоді та попередити про наслідки нестачі цього мікроелемента для здоров’я.

Йод - це мікроелемент, який важливий для роботи всіх органів і систем людини, а найбільше — щитоподібної залози. Він природно присутній у деяких харчових продуктах, додається в деякі види солі та доступний як харчова добавка. Йод є важливим компонентом гормонів щитоподібної залози тироксину (Т4) та трийодтироніну (Т3). Гормони щитоподібної залози регулюють багато важливих біохімічних реакцій в організмі, включаючи синтез білка та ферментативну активність, і є важливими детермінантами метаболічної активності. Вони також необхідні для правильного розвитку скелета та центральної нервової системи у плодів та немовлят.

У ВООЗ раніше назвали безпечну дозу йоду – 1 000 мкг на добу. Та створити надлишок цього мікроелемента в організмі складно, він виводиться із сечею та через кишківник.

Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду, який потрібен організму для вироблення гормонів щитоподібної залози. 

Які в Україні норми споживання йоду?

Добова потреба в йоді залежить від віку. Так, для дітей і підлітків — 90-150 мкг; дорослих чоловіків та жінок — 150 мкг; жінок під час вагітності та у період лактації — 200 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама).

Особливу увагу адекватній кількості йоду в раціоні потрібно приділити вагітним, жінкам, які годують та дітям.

Як уникнути йододефіциту?

Найпоширеніша стратегія боротьби з йододефіцитом — йодування солі. Також для уникнення йододефіциту варто включити до щоденного раціону такі продукти:

  • білу рибу (минтай, тріску, хек);
  • морепродукти (мідії, кальмари, креветки);
  • морську капусту;
  • овочі (буряк, томати, спаржу, шпинат, редиску, баклажани);
  • фрукти (банани, апельсини, хурму, дині, лимони, ананаси);
  • яйця;
  • молоко;
  • яловичину; 
  • волоські горіхи. 

Для профілактики дефіциту йоду в організмі споживайте йодовану сіль — замініть нею звичайну під час приготування страв щодня. Але пам'ятайте, що кількість доданої солі має не перевищувати 1 ч.л. (10 г) на добу.

Як повідомляє UNICEF, останні оцінки показують, що у 2020 році 89% населення у всьому світі вживали сіль з певним вмістом йоду, тобто майже 1 мільярд людей не вживали йодованої сіль. У Східній Азії, Тихоокеанському регіоні та Південній Азії спостерігалося найвище охоплення йодованою сіллю – 92% та 90% відповідно. Найнижче охоплення йодованою сіллю спостерігалося у Східній та Південній Африці, де трохи більш ніж 4 з 5 осіб мали доступ до солі з вмістом йоду. Недостатньо даних (2014–2020 роки) для отримання оцінок щодо чотирьох регіонів Європи та Центральної Азії, Латинської Америки та Карибського басейну, Близького Сходу, Північної Африки та Північної Америки.

Чим загрожує нестача йоду в організмі?

Йод потрібен людині протягом усього життя. Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту в дітей, порушення інтелектуальних здібностей, розвитку та обміну речовин.

Дефіцит йоду може призвести до розладів функціонування щитоподібної залози: гіпертиреозу (збільшення активності щитоподібної залози) або гіпотиреозу (її недостатньої функції).

Йододефіцитні розлади, які можуть розпочатися ще до народження, ставлять під загрозу психічне і фізичне здоров'я дітей, а найчастіше й саме їхнє виживання. Серйозний дефіцит йоду під час вагітності може призвести до мертвонародження, викиднів та вроджених аномалій, таких як кретинізм – важкої форми розумової недостатності.

Серед наслідків нестачі йоду в організмі: постійна втома, слабкість; збільшення щитоподібної залози; затримка росту та когнітивних здібностей у дітей; зниження розумової активності у дорослих; порушення обмінних процесів; загроза переривання вагітності; рак щитоподібної залози; погіршення пам’яті та слуху; підвищення рівня холестерину; сухість шкіри, втрата її еластичності; порушення роботи кишківника; різкі зміни маси тіла; випадіння волосся.

Симптоми йододефіциту можуть бути різними. Якщо ви маєте подібні ознаки, проконсультуйтеся зі своїм лікарем – у разі потреби він скерує вас на обстеження. У жодному разі не приймайте самостійно йодовмісні препарати без попередньої консультації з лікарем!

Інші новини