Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Чому Україна пасе задніх у протидії тютюновому лобізму?
30.11.2020
16:22

Чому Україна пасе задніх у протидії тютюновому лобізму?

30 листопада в Укрінформі відбулася презентація другого Глобального індексу втручання тютюнової індустрії в політику охорони здоров’я. Україна із 68 балами посіла у рейтингу 27 місце із 33. Такий показник є гіршим порівняно з попереднім звітом за 2017–2018 роки, коли результатом був 61 бал.

За методологією дослідження, що вищий бал, то сильнішим є втручання тютюнової індустрії. Найвищі бали, і відповідно найгірша ситуація із втручанням тютюнової індустрії, виявилися в Японії (88 балів), Індонезії (82 бали), Замбії (78 балів), а найнижчі бали отримали Бруней (14 балів), Франція (27 балів), Велика Британія (32 бали), де уряди ефективніше протидіють тютюновим компаніям.

Другий Глобальний індекс втручання тютюнової індустрії охопив 57 країн за 2018–2019 роки. Дослідження ілюструє рівень впливу тютюнових компаній на прийняття державних рішень і те, наскільки ефективно уряди держав йому протидіють.

За досліджуваний період Україні вдалося здійснити позитивні кроки: нещодавно парламент ухвалив Закон № 466-IX, норми якого передбачають запровадження з 1 січня 2021 року підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби для електричного нагрівання та сигарили, а також оподаткування рідин для електронних сигарет. Проте цих змін недостатньо, щоби припинити свавілля тютюнових компаній в Україні раз і назавжди.

«Законодавство у сфері тютюну має бути більш жорстким, має посилитися також і контроль за його виконанням. Адже неприпустимо, що під час світової кризи через пандемію COVID-19 тютюнова індустрія намагається впливати на державну політику, надаючи благодійні пожертви для боротьби з коронавірусом. Україна взяла на себе міжнародні зобов’язання, ратифікувавши рамкову конвенцію ВООЗ, та має відповідний закон, який забороняє такі прояви тютюнового лобізму», — наголосив Владислав Збанацький, заступник генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

Звіт виявив випадки очевидного тиску тютюнової промисловості на формування політики в охороні здоров’я, а також недотримання Керівних принципів Статті 5.3 Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну.

«Серед основних викликів ефективної реалізації антитютюнової політики в Україні — втручання тютюнової індустрії. Інструментами такого втручання виступають, передусім, народні депутати та урядовці. Наше завдання — висвітлювати такі випадки та голосно говорити про неприпустимість подібної практики серед тих, хто дав присягу служити народу України, а не корпораціям», — зазначив Андрій Скіпальський, голова правління ГО «Центр громадянського представництва „Життя“».

«Для протидії тютюновому лобізму потрібно моніторити, виявляти та інформувати суспільство про випадки, коли урядовці, народні обранці чи держслужбовці діють на користь тютюнової індустрії та всупереч державній політиці, яка націлена на зменшення споживання тютюну, а не на збагачення тютюнових компаній. Крім того, чинне законодавство забороняє усім представникам тютюнової промисловості брати участь у формуванні політики з контролю над тютюном», — розповів Сергій Миткалик, виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб».

У звіті наведено дієві інструменти для захисту політики громадського здоров’я, зокрема:

  • заборонити спонсорство тютюнової промисловості, що відбувається під прикриттям соціальної відповідальності бізнесу;
  • запровадити прозору процедуру взаємодії з тютюновою промисловістю і зробити публічною всю документацію щодо зустрічей та комунікацій із тютюновою промисловістю;
  • усунути будь-які привілеї для тютюнової промисловості;
  • вимагати звітування від тютюнової промисловості про витрати на маркетинг та лобіювання;
  • запровадити Кодекс поведінки під час взаємодії з тютюновою промисловістю для посадових осіб.

Посилання на звіт: https://bit.ly/3q26uiX.

Довідково: Глобальний індекс втручання тютюнової індустрії був уперше запроваджений Альянсом Південно-Східної Азії з боротьби проти тютюну (South-East Asia Tobacco Control Alliance) як регіональний звіт за підтримки проєкту «Зупинимо тютюнові організації та вироби» Благодійного фонду Блумберга та є частиною глобальної публікації Всесвітнього центру ефективного управління контролем над тютюном (Global Centre for Good Governance in Tobacco Control) у Школі глобальних досліджень Університету Таммасат.

Для додаткової інформації: Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя», 063 344 12 69, smokefreeukraine@center-life.org.

Інші новини