Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Києві вакцинували онкохворих
07.02.2024
19:32

COVID-19, грип, дифтерія та правець: в Національному інституті раку вакцинували пацієнтів та медпрацівників

В Національному інституті раку до Всесвітнього дня боротьби проти раку провели вакцинацію від грипу, COVID-19, дифтерії та правця серед пацієнтів та працівників медичного закладу. 

Онкохворі люди та медики перебувають в групі ризику інфекційних захворювань. Тому для таких осіб важливо не нехтувати щепленнями та проводити вакцинацію згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. 

"Вакцинація — це захист і вона потрібна не лише здоровим. В першу чергу, вона потрібна хворим пацієнтам. Вакцинація ніяк не впливає на перебіг онкохвороби, а лише допомагає під час недуги бути захищеним від додаткових інфекцій. В принципі, протипоказань до вакцинації при онкозахворюваннях практично немає. Це лише гострий перебіг або загострення хвороби. Протипоказання визначає лікар та дає певні рекомендації щодо вакцинації", — зазначила Олена Єфіменко, генеральна директорка Національного інституту раку. 

Наразі в Україні триває епідемічний сезон на гострі респіраторні вірусні захворювання. З жовтня 2023 року вже перехворіло близько 2,5 млн українців, серед яких є й летальні випадки від грипу та COVID-19. 

"Вакцинальна кампанія проти грипу триває по всій Україні. Ми отримали близько 12 тисяч доз вакцини Санофі та розподілили по регіонам. Аби зробити щеплення, варто звернутися до сімейного лікаря або в пункт щеплень та запитати про наявність вакцини. Вона є безкоштовною для осіб з груп ризику. Проте люди, які не входять в ці групи, також мають подбати про своє здоров'я та щепитися і проти грипу, і COVID-19. Важливо захиститися від інфекцій, особливо під час епідемічного сезону", — додав Андрій Пашинний, завідувач відділу імунізації Центру громадського здоров'я.

Вакцинація була організована Київським міським центром контролю та профілактики хвороб за сприяння Національного інституту раку та підтримки Центру громадського здоров'я до Всесвітнього дня боротьби проти раку. 

Нагадаємо, що найефективнішим способом захисту від ускладнень грипу та COVID-19 є вакцинація. 

Рекомендовано пройти первинний курс вакцинації проти COVID-19, що передбачає отримання 2 доз вакцини за гомо/гетерологічною схемою або введення однієї дози, що передбачено інструкцією до застосування вакцини, а також має бути наявність додаткової та першої бустерної доз вакцини. Наразі вакцинація проти COVID-19 в Україні залишається безоплатною. 

Щеплення проти грипу рекомендовано робити раз на рік людям від 6 місяців, які не мають протипоказань. Вакцина проти грипу є платною, тому що вона є рекомендованою, а отже не забезпечується коштами державного бюджету.

Інші новини