Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Також потрібно регулярно провітрювати приміщення загального користування: кухню, ванну кімнату тощо.
20.03.2020
16:35

Догляд за пацієнтом з підозрою на COVID-19

ВООЗ рекомендує ізолювати пацієнтів із підозрою на коронавірусну інфекцію COVID-19 та забезпечити їм стаціонарні умови. Це гарантує безпеку і якість медичних послуг і громадського здоров’я.

Однак існують альтернативні варіанти, коли:

  • у пацієнта немає можливості потрапити у стаціонар або це є небезпечним;
  • медичні заклади мають обмежені можливості й ресурси;
  • пацієнт відмовляється від госпіталізації.

Пацієнти з легкими симптомами та без первинних хронічних захворювань, як-от недуги легень або серця, ниркова недостатність чи ослаблений імунітет, можуть бути під домашнім наглядом.

Необхідно підтримувати комунікацію з медичними працівниками протягом усього періоду догляду за пацієнтом у домашніх умовах до його повного одужання.

Медперсонал повинен перевіряти стан здоров’я пацієнта по телефону або під час особистих регулярних візитів і за потреби робити діагностичні тести.

Пацієнт і члени його родини повинні дотримуватися особистої гігієни, заходів профілактики інфекції та інфекційного контролю. Усіх цих людей треба постійно підтримувати, здійснювати просвітницьку роботу та моніторинг стану їхнього здоров’я, оскільки всі члени сім’ї вважаються контактними особами.

Люди із симптомами повинні залишатися вдома, доки симптоми зникнуть, а одужання буде підтверджено клінічними та/чи лабораторними результатами (отримання двох негативних тестів ПЛР у реальному часі з інтервалом не менше 24 годин).

Пацієнта, що залишається вдома, необхідно розмістити в окремій кімнаті, яка добре провітрюється, та обмежити кількість осіб, які доглядають за ним. В ідеалі — доглядати має одна людина з хорошим здоров’ям. Не можна пускати до пацієнта відвідувачів. Також слід обмежити його пересування по квартирі.

Усі інші члени сім’ї повинні бути в іншій кімнаті, а якщо це неможливо, дотримуватися відстані не менше 1 м.

Також потрібно регулярно провітрювати приміщення загального користування: кухню, ванну кімнату тощо.

Під час перебування в одній кімнаті з пацієнтом особа, яка доглядає за ним, повинна носити медичну маску, що щільно прилягає до обличчя. Не слід торкатися зовнішньої частини маски руками. Заміняти маску слід раз на 2 години або якщо вона стала вологою чи забрудненою. Маску не можна використовувати повторно, а кожного разу після її зняття потрібно мити руки теплою водою з милом протягом 20–40 секунд.

Пацієнту і всім членам його родини також необхідно дотримуватися гігієни рук до та після приготування їжі, перед прийомом страв та після туалету.

Бажано використовувати одноразові паперові рушники для витирання рук. Якщо таких рушників немає, використовуйте рушники з тканини та замінюйте їх, коли вони стають вологими.

Постійно дотримуйтеся респіраторної гігієни: прикривайте рот і ніс під час кашлю або чхання згином ліктя чи одноразовими серветками, після чого слід мити руки.

Також варто уникати контакту з рідинами організму, зокрема пероральними або дихальними виділеннями та випорожненнями кишківника. Використовуйте одноразові рукавички. Мийте руки до та після їх використання.

Рукавички, серветки, маски та інші використані засоби захисту й гігієни необхідно помістити у захисний контейнер у кімнаті пацієнта, до моменту їх утилізації разом з іншими побутовими відходами.

Там, де це можливо, країнам рекомендують забезпечити утилізацію відходів на санітарні, а не неконтрольовані сміттєзвалища.

Уникайте контактування із предметами, якими користувався пацієнт. Не використовуйте спільні зубні щітки, сигарети, столові прибори, посуд, рушники, губки, постільну білизну тощо. Столові прибори та посуд після використання необхідно мити водою з милом або мийним засобом.

Щодня очищайте і дезінфікуйте поверхні, яких часто торкаються: дверні ручки, приліжкові тумбочки, каркаси ліжка та інші меблі для спальні. Використовуйте для цього звичайні побутові дезінфекційні засоби із 1% хлору.

Принаймні один раз на день дезінфікуйте 1%-м розчином хлору ванну і унітаз.

Предмети, якими користувався пацієнт (одяг, постільну білизну, рушники тощо) можна прати з порошком у машині за максимально можливої температури та ретельно висушувати.

Не струшуйте забруднені тканини та уникайте контакту шкіри та одягу із забрудненими матеріалами та предметами. Використовуйте одноразові рукавички та захисний одяг (наприклад, поліетиленовий фартух) під час очищення поверхонь, одягу чи білизни. Також слід мити руки до та після використання рукавичок.

Інші новини