Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Результати першого загальнонаціонального дослідження
18.11.2020
11:27

Дослідження STEPS виявило дуже високу поширеність факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні

Результати першого загальнонаціонального дослідження щодо поширеності основних факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні, яке відповідає затвердженому ВООЗ поетапному підходу до епіднагляду (STEPS), показали, що третина українців були активними курцями у 2019 році. Згідно з даними дослідження, куріння було більш поширене серед чоловіків (50,3%), ніж серед жінок (16,7%).

«В той час як неінфекційні захворювання (НІЗ) є важливою проблемою громадського здоров’я у всьому світі, особливо ця проблема стосується Європи, де вони стали причиною 89% випадків смерті та 84% років, які прожито з інвалідністю. Нинішня пандемія COVID-19 стала нагадуванням про вплив супутніх НІЗ, які згубно впливають як на тяжкість захворювання, так і на тривалість хвороби», — сказав доктор Ханс Генрі П. Клюге, Директор Європейського регіонального Бюро ВООЗ.

«Дослідження STEPS в Україні робить важливий внесок у реалізацію Європейської програми роботи, оскільки воно вимірює не лише поширеність факторів ризику НІЗ, але й охоплення та ефективність обраних пріоритетних втручань, які спрямовані на їх зниження», — додав доктор Клюге.

«ВООЗ підтримує Україну на шляху боротьби з неінфекційними захворюваннями в країні протягом останніх років», — зауважив доктор Ярно Хабіхт, Представник ВООЗ та Голова Представництва ВООЗ в Україні.

«Аби посилити епідеміологічний нагляд, в Україні вперше було проведено дослідження STEPS, яке дозволяє визначити основні поведінкові та біологічні фактори ризику неінфекційних захворювань, а також отримати репрезентативні національні дані з метою оцінки прогресу, встановлення пріоритетів і планування необхідних політик та заходів у сфері охорони здоров’я та зниження рівня смертності від неінфекційних захворювань найближчими роками».

Споживання тютюну та алкоголю, недостатня фізична активність та нездорове харчування є основними факторами ризику виникнення неінфекційних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання, рак, діабет та хронічні захворювання легень, що призводять до 91% смертей в Україні.

З метою оцінки основних поведінкових і біологічних факторів ризику неінфекційних захворювань серед українців, у 2019 році було проведено опитування населення з медичним обстеження, узгоджене з принципами, методами та процедурами поетапного підходу до епіднагляду (STEPS), який схвалено ВООЗ. Загалом у дослідженні взяли участь 4 409 респондентів у віці 18–69 років, серед яких було здійснено опитування та проведено декілька фізичних вимірювань і біохімічних досліджень з метою збору даних щодо основних факторів ризику неінфекційних захворювань, зокрема вживання тютюну та алкоголю, нездорового харчування, гіподинамії.

Дослідження виявило дуже високу поширеність неінфекційних захворювань, їх поведінкових і біологічних факторів ризику в Україні, а саме: високі рівні споживання алкоголю та тютюну, надмірне споживання солі та недостатньої кількості фруктів й овочів в раціоні. Незважаючи на відносно низький рівень недостатньої фізичної активності, надмірна вага та ожиріння широко поширені в країні. 

«Для України, як і для більшості європейських країн, притаманна значна поширеність чинників ризику неінфекційних захворювань, наслідком чого є критичні показники здоров’я населення», — сказав Максим Степанов, Міністр охорони здоров'я України.

«Оскільки дослідження STEPS проводилося в Україні вперше, його метою було отримати базову інформацію щодо основних факторів ризику неінфекційних захворювань, як поведінкових, так і біологічних. Додатково до опитувального блоку було включено питання, пов’язані з психічним здоров’ям, раком шийки матки та молочної залози, травмами й насильством. Таким чином, отримана інформація є відправною точкою моніторингу факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні та вона дозволить відслідковувати ефективність реалізації Національного плану щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку», — додав Максим Степанов.

Результати дослідження були представлені під час онлайн-заходу в Україні 17 листопада 2020 року. Дані дослідження дозволять здійснювати моніторинг Цілей сталого розвитку, пов’язаних зі здоров’ям, а також національних, регіональних і глобальних планів дій та зобов’язань стосовно профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями та їх факторами ризику.

Дослідження проводилось ВООЗ, Міністерством охорони здоров'я України, Центром громадського здоров'я МОЗ України та Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка за підтримки Світового банку.

Поетапний підхід ВООЗ до нагляду (STEPS) — це стандартизований метод збору, аналізу та поширення  вичерпних даних щодо неінфекційних захворювань (НІЗ), їх факторів ризику та реагування систем охорони здоров'я. Дані збираються про широкий спектр поведінкових та біологічних факторів ризику, а також про історію хвороб пацієнтів, що пов’язані з неінфекційними захворюваннями.

Запис онлайн-презентації результатів дослідження STEPS, яка відбулася 17 листопада 2020 року, з англійськими субтитрами

Інші новини