Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Євросоюз виділяє Україні понад 4,6 млн євро на проєкти у сфері охорони здоров’я в рамках програми «EU4Health»
13.07.2023
16:49

Євросоюз виділяє Україні понад 4,6 млн євро на проєкти у сфері охорони здоров’я в рамках програми «EU4Health»

За рік, після підписання угоди між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі «EU4Health», Міністерство охорони здоров’я подало заявки на участь у 9 проєктах. Європейська комісія схвалила участь України в них та підтвердила понад 4,6 мільйона євро загального фінансування на їх реалізацію.

Йдеться, зокрема, про такі проєкти: 

  1. Профілактика серцево-судинних захворювань та діабету. 
  2. Профілактика і моніторинг онкологічних та інших неінфекційних захворювань.
  3. Посилення контролю за антимікробною резистентність та інфекції, пов'язані з охороною здоров'я 
  4. Покращення діагностики рідкісних захворювань та обмін досвідом у їх лікуванні між країнами ЄС.
  5. Навчання фахівців з контролю за лікарськими засобами та медичними виробами стандартам ЄС, а також новітнім методам лікування й оцінки медичних технологій. 
  6. Впровадження європейської системи оцінки безпеки крові, тканин та клітин людини.
  7. Інтеграція української системи електронного здоровʼя до єдиної електронної системи охорони здоровʼя ЄС.
  8. Взаємодія між країнами ЄС для спільного формування пріоритетів, цілей та заходів для покращення глобального здоровʼя громадян ЄС. 
  9. Посилення системи реагування на транскордонні загрози та епіднагляд за ними. 

«Угода про участь в ЕU4Health, яка була підписана рік тому, дозволяє системі охорони здоров’я України інтегруватися в європейський простір. Вона передбачає значне фінансування на рівні Європейського Союзу для підтримки медичних систем та ініціатив громадського здоровʼя. Це сприятиме підвищенню рівня доступності українців до медичних послуг та розвитку системи ранньої діагностики неінфекційних захворювань, зокрема онкологічних та серцево-судинних захворювань», — зазначив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.  

Наразі триває підготовка до підписання грантових угод між країнами-учасницями та Європейською комісією, старт проєктів запланований на кінець цього року — початок наступного, а середня тривалість реалізації цих проєктів — 2-4 роки. 

«Наша співпраця з інституціями ЄС постійно посилюється. Завдяки таким програмам, як ЕU4Health, Україна вже зараз, ще на етапі кандидатства, має можливість долучатися до формування спільних політик з Європейським Союзом. Тобто завдяки цій програмі ми паралельно з імплементацією вимог і стандартів Євросоюзу здійснюємо секторальну інтеграцію та вже беремо участь у плануванні й вирішенні спільних задач на шляху до захисту та поліпшенню здоров’я українських громадян як невід’ємних членів спільноти європейських країн»,зазначила заступниця міністра з питань євроінтеграції Марина Слободніченко. 

Від України 5 проєктів реалізовуватиме Центр громадського здоров’я МОЗ України, ще 4 — Охматдит, Український центр трансплант-координації, ДП «Електронне здоров’я» та Державний експертний центр МОЗ України. 

За підтвердженими заявками, Центр громадського здоров’я реалізовуватиме наступні гранти: 

1. Антимікробна резистентність та інфекції, пов'язані з охороною здоров'я.

2. Інтегрований нагляд за стічними водами ЄС для охорони здоров'я.

3. Європейський проект спільної дій для максимізації впливу глобальної стратегії охорони здоров’я ЄС.

4. Серцево-судинні захворювання та діабет. 

5. Профілактика раку та інших НІЗ – вплив на детермінанти здоров’я

Окрім грантів спільної дії, які реалізовують уряди країн ЄС, в рамках програми EU4Health фінансування на реалізацію ініціатив можуть отримати також неурядові організації та бізнес. 

Окрім грантів спільної дії, які реалізовують уряди країн ЄС, в рамках програми «EU4Health» фінансування на реалізацію ініціатив можуть отримати також неурядові організації та бізнес. 

«Програма EU4Health надає рівну можливість всім країнам учасницям та Україні зокрема отримати грантове фінансування, як для державних установ, так і для громадських організацій. Центр громадського здоров’я, як національний координатор, проводить консультації, де роз’яснює вимоги Єврокомісії та пояснює, як правильно готувати заявки для участі у відкритих конкурсах. До речі 21 липня на платформах ЦГЗ відбудеться вебінар на якому ми детально зупинимось по кожному з оголошених конкурсів для громадських організацій. Розкажемо хто може брати участь в написанні заявки. Яка діяльність може бути профінансована, а також які результати очікує Єврокомісія по завершенню проєктів», — розказала в.о. заступниці генерального директора Центру громадського здоров’я, національна координаторка EU4Health в Україні Ольга Гвоздецька. 

В рамках робочої програми EU4Health-2023 15 червня оголошено 12 відкритих конкурсів на фінансування ініціатив та програм за напрямами: рівний доступ до медичної допомоги, ментальне здоров’я, неінфекційні захворювання, онкологія, медичне обладнання. Загальний бюджет відкритих конкурсів становить майже 20 мільйонів євро. Дедлайн подачі заявок — 17 жовтня 2023 року.. 

Довідка: програма «EU4Health» створена країнами-членами ЄС для щорічного фінансування низки пріоритетних напрямів в охороні здоров’я ЄС та країнах-учасницях. EU4Health є четвертою та найбільшою програмою охорони здоров’я ЄС і триватиме з 2021 по 2027 рік. 

Програма «EU4Health» була впроваджена у відповідь на пандемію COVID-19 для посилення готовності до кризових ситуацій в ЄС та покликана сприяти розв’язанню довгострокових проблем охорони здоров’я шляхом створення міцніших, стійкіших і доступніших систем охорони здоров’я. 

Серед пріоритетів програми: профілактика в охороні здоров’я, боротьба з COVID-19, цифровізація охорони здоров’я, боротьба з онкозахворюваннями, боротьба з бактеріологічною резистентністю, поліпшення доступу до якісних лікарських засобів і медичних виробів. 

У липні 2022 року Єврокомісія підписала угоду про приєднання України до програми «EU4Health». Це дає можливість Україні отримувати фінансування на проєкти з покращення охорони здоров’я на рівних умовах з країнами-членами ЄС, Норвегією та Ісландією.

Загальний бюджет програми на 2021-2027 роки становить 5,3 мільярда євро. EU4Health реалізується через щорічні робочі програми. Перші три робочі програми вже ухвалено, завдяки чому сума доступного фінансування складає понад 1,88 млрд євро (311,8 млн євро на 2021 рік, 835,5 млн євро на 2022 рік, 735,8 млн євро на 2023 рік).

Кожна країна-учасниця робить фінансові внески за членство, натомість Україна була звільнена від них до кінця 2023 року. Наразі готується до підписання меморандум щодо звільнення України від цих внесків до кінця програми у 2027 році. Розмір внесків, який Україна мала б заплатити за весь період участі в програмі становлять 12 млн євро. Фінансування грантів спільне. 80% оплачує Єврокомісія , а 20% власний внесок держави

Інші новини