Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Фахівці Центру громадського здоров'я взяли участь у щорічній нараді ВООЗ
11.12.2023
15:00

Фахівці ЦГЗ взяли участь у щорічній нараді ВООЗ мережі споживачів антимікробних препаратів Європейського регіону

Фахівці Центру громадського здоров'я взяли участь у щорічній нараді Всесвітньої організації охорони здоров'я мережі споживачів антимікробних препаратів Європейського регіону "WHO Annual Meeting of Antimicrobial Medicines Consumption Network", яка відбулась у Стамбулі (Туреччина) 6-7 грудня.

Зустріч була присвячена питанням моніторингу використання антимікробних препаратів, оптимізації їх використання та роботи відповідно до Дорожньої карти на 2023-2030 рр. 

Від Центру громадського здоров'я виступив фармацевт відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю Ігнат Гаврилов. Він поділився досвідом України з європейськими колегами, а також розповів про досягненнями та проблемами України щодо раціонального споживання антимікробних препаратів. Учасники обговорили глобальні проблеми нераціонального використання антибіотиків, моніторинг їх споживання та шляхи подолання визначених проблем.

"Величезним викликом перед Україною та системою охорони здоров'я України стало повномасштабне вторгнення росії, яке призвело до величезної еміграції, серед яких і медичні фахівці; руйнування закладів охорони здоров’я; економічних збитків; великої кількості поранених через бойові дії, які потребують профілактики та лікування інфекцій, а, отже, й використання антибіотиків. Критичні навантаження на медичну систему загострили вже існуючу проблему нераціонального споживання антимікробних препаратів. Тому в країні впроваджується адміністрування антимікробних препаратів. Також Центр громадського здоров'я аналізує споживання антимікробних препаратів, що важливо для розуміння та контролю наявної ситуації", — зазначив Ігнат Гаврилов. 

Під час зустрічі також  велика увага приділялась нещодавно затвердженій для Європейського регіону ВООЗ Дорожній карті по боротьбі зі стійкістю до протимікробних препаратів на 2023–2030 рр. Україна запевнила свою прихильність плану дій та шляху на впровадження і дотримання найкращих медичних практик та боротьбі з антимікробною резистентністю – глобальною проблемою системи охорони здоров’я.

Інші новини