Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Фрукти та ягоди, що мають бути на вашому столі влітку
11.08.2021
15:37

Фрукти та ягоди, що мають бути на вашому столі влітку

Літо — хороший час, коли можна зміцнити своє здоров’я. Саме зараз сезон більшості фруктів і ягід, які так корисні для нашого здоров’я. Їх можна смакувати самі, або ж додавати до страв й урізноманітнити своє меню, додавши до нього, наприклад, сирники з чорницею, каші з полуницею або десерти із персиків тощо. 

Більшість літніх фруктів є антиоксидантами, в них багато вітамінів та інших корисних речовин. 

Які фрукти і ягоди варто мати на своєму столі влітку?

1. Абрикоси. Вони багаті на бета-каротин — провітамін А. Цей антиоксидант позитивно впливає на наш зір і може захищати шкіру від запалення. Чашка абрикос без кісточок містить 3 г рослинних волокон та 50% від рекомендованої добової норми вітаміну А, 26% вітаміну С і 17% вітаміну Е.

2. Чорниці. Це один із засобів для профілактики погіршення зору, захисту судин від атеросклерозу та джерело вітамінів. 1 чашка чорниці містить 4 г рослинних волокон, 32% від добової норми вітаміну С, 18% вітаміну Е.

3. Ожина. Має протизапальні властивості. Синій пігмент з групи флавоноїдів позитивно впливає на серцево-судинну систему. Чашка ожини містить 6,3 г рослинного волокна, 27% від добової норми фолієвої кислоти, 50% вітаміну С, 13% вітаміну Е і 10% магнію.

4. Малина. Багата вітамінами. Чашка малини містить 5 г рослинного волокна, 18% добової норми фолієвої кислоти і 51% вітаміну С. Крім того, малина містить елагову кислоту, що має не лише сильну антиоксидантну, а і протизапальну дію. Деякі дослідження показують, що чорна малина може допомогти у боротьбі з раковими пухлинами, проте вивчення цього питання ще триває. Серед натуральних джерел елагової кислоти найбільш відомими є ягоди малини, ожини, винограду та полуниці.

5. Диня. Одна чашка нарізаної кубиками дині містить 64% добової норми провітаміну А, 12% вітаміну B-6, 15% фолієвої кислоти. У ній міститься 113% від добової норми аскорбінової кислоти, крім цього альфа-каротин, бета-каротин, флавоноїди, кумарини і фенольні кислоти.

6. Виноград. Як червоний, так і зелений виноград містить елагову кислоту. Є дослідження, що показали позитивні властивості екстрактів з винограду, як протипухлинних агентів, що забезпечують кращу ефективність знищення ракових клітин. Червоний виноград також містить ресвератрол, що має протизапальну дію. 1 чашка червоного винограду містить 13% від добової норми вітаміну B-1, 11% вітаміну B-6, 29% вітаміну С, 14% вітаміну Е та 28% селену. Чашка винограду кишмиш містить 14% добової норми вітаміну B-1, 11% вітаміну B-6, 29% вітаміну С, 14% вітаміну Е і 28% селену. 

7. Персики та нектарини. Мають антиоксидантну дію. Також є дані про позитивний вплив кераміду, який міститься в персиках, на шкіру людини. 1 чашка шматочків нектарина або персика містить 2 г волокна, 13% від добової норми вітаміну А, 10% вітаміну B-3, 12% вітаміну С і 15% вітаміну Е.

8. Сливи. Намагайтеся включати у свій раціон сливи різного кольору та отримаєте максимальний спектр корисних речовин. 1 чашка слив містить 3 г волокон, 26% від добової норми вітаміну С, 15% вітаміну Е і 12% рибофлавіну. Хоча вплив слив на здоров’я людини ще досліджують, є дані про те, що вживання цього плоду може поліпшувати когнітивні функції та здоров’я кісток. 

Обов’язково додавайте фрукти і ягоди у свій раціон щодня. Якщо у вас є певні протипокази до їх вживання, обов’язково звертайтеся до лікаря, який порадить, які фрукти та ягоди вам краще обрати. 

 

Інші новини