Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Епідсезон в Україні триває
01.02.2024
18:42

Грип, COVID-19 та ГРВІ: з початку епідсезону захворіло близько 2,5 млн осіб

Від початку епідемічного сезону, з 2 жовтня по 28 січня, на гостру респіраторну вірусну інфекцію перехворіло 2 474 078 осіб, серед них 54,2% — діти. 

Зокрема, зареєстровано 133 724 випадки захворювання на COVID-19. Від початку епідемічного сезону 684 людини померли, які мали позитивний результат тестування на COVID-19, з них — 4 дітей віком до 17 років. Внаслідок грипу померли 22 особи. 

За останній звітній тиждень, з 22 по 28 січня, на ГРВІ захворіло 185 402 особи, із них 96 120 – діти віком до 17 років. В Житомирській, Хмельницькій та Чернівецькій областях зафіксовано перевищення епідемічного порогу високого рівня. В Вінницькій, Львівській, Рівненській, Тернопільській та Чернігівській областях – середній рівень. В інших регіонах України зберігається неепідемічний рівень. В 22 регіонах України зафіксовано циркуляцію грипу типів А та B. 

"Зараз дійсно спостерігається ускладнення епідемічної ситуації із захворюваності на ГРВІ у деяких регіонах  України, одним із факторів цього зростання є переважання в циркуляції вірусів грипу АH1, для яких характерний різкий підйом захворюваності, після якого йде різкий спад. Проте не варто забувати про COVID-19, який нікуди не зник, тому точно спрогнозувати подальший перебіг досить важко", – пояснила завідувачка відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров'я Оксана Кошалко. 

За останній звітній тиждень, з 22 по 28 січня, позитивний результат на COVID-19 виявлено у 3 492 осіб, з них 472 дитини. 34 людини, які мали позитивний результат тесту на COVID-19, померли. Всі померлі не мали профілактичних щеплень проти COVID-19.

Також за тиждень зареєстровано 8 летальних випадків внаслідок ускладнень грипу: у Києві, у Львівській, Івано-Франківській та Хмельницькій областях та Житомирській областях. Всі померлі не мали профілактичних щеплень проти грипу та COVID-19. 

Нагадаємо, що найефективнішим способом захисту від ускладнень грипу та COVID-19 є вакцинація. Первинна вакцинація проти COVID-19 - це курс щеплення, що передбачає отримання двох доз вакцини проти COVID-19 за гомо/гетерологічною схемою або введення однієї дози, що передбачено інструкцією до застосування вакцини. Додаткова доза вакцини проти COVID-19 зараховується до первинної вакцинації.

Завершеним первинний курс щеплень проти COVID-19 вважається, коли проведена первинна вакцинація (з урахуванням додаткової дози) та отриманням першої бустерної дози вакцини.

Наразі вакцинація проти COVID-19 в Україні залишається безоплатною. Записатися на щеплення можна у сімейного лікаря та пунктах щеплень.  

Щеплення проти грипу рекомендовано робити раз на рік людям від 6 місяців, які не мають протипоказань. Вакцина проти грипу є платною, тому що вона є рекомендованою, а отже не забезпечується коштами державного бюджету.

Інші новини