Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Імунізація в умовах пандемії COVID-19
25.03.2020
13:59

Імунізація в умовах пандемії COVID-19

Згідно із рекомендаціями ВООЗ, будь-які переривання рутинної (планової — відповідно до національного календаря щеплень) імунізації, навіть на короткий період, призведуть до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій або зростання кількості випадків захворювань, яким можна запобігти шляхом вакцинації. Це буде додатковим навантаженням на системи охорони здоров’я у країнах, які вже й так перевантажені через пандемію COVID-19.

Національне законодавство також не змінює процеси рутинної вакцинації. Згідно із новими змінами у національному календарі щеплень, під час карантинних заходів не заборонено профілактичні вакцинації.

Карантин не скасовує рутинної вакцинації. У пріоритеті є первинні вакцинальні комплекси. Зокрема, це вакцинація від кору, краснухи, поліомієліту, дифтерії, кашлюку та правця, особливо серед дітей першого року життя.

Наразі кампанії додаткової вакцинації мають бути призупинені до моменту зняття карантинних обмежень.

Новонароджених у пологових будинках необхідно продовжувати вакцинувати згідно із національним календарем профілактичних щеплень.

Продовжується імунізація рекомендованими вакцинами, серед осіб з груп ризику: вакцинація за станом здоров’я, зокрема від сезонного грипу. Ця імунізація не належить до рутинної за віком, і вакцини не закуповують коштом державного бюджету. Тому слід використовувати доступні в регіоні вакцини чи закуповувати вакцини коштом місцевих бюджетів або інших джерел, не заборонених законодавством.

Потрібно забезпечити доступ населення до вакцин. Для цього слід оптимізувати логістику з обласного рівня безпосередньо до надавачів послуг з вакцинації. Всі лікувально-профілактичні заклади повинні бути забезпечені необхідною кількістю імунобіологічних препаратів.

Слід детально пояснювати населенню та медпрацівникам доцільність імунізації під час пандемії COVID-19, ризики поширення вакцинокерованих інфекцій у цей період і переваги вакцинації.

Під час попереднього спалаху кору близько 70% людей, що захворіли на кір, були госпіталізовані з енцефалітом і пневмонією до інфекційних лікарень чи, зокрема, відділень інтенсивної терапії. Деякі з них потребували вентиляційної підтримки.

Зменшення ризику передавання SARS-CoV-2 під час вакцинації

Під час рутинної, екстреної та вакцинації за епідпоказаннями необхідно дотримуватися вимог інфекційного контролю. Це визначено національними настановами та чинним законодавством у сфері попередження інфекцій.

Згідно з вимогами щодо профілактики інфекцій та заходів з інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я, під час вакцинації в умовах пандемії COVID-19 потрібно:

  • використовувати всі можливі доступні засоби зв’язку, щоб інформувати населення про правила вакцинації в умовах пандемії CОVID-19;
  • на період карантинних обмежень рутинну вакцинацію людей з ознаками ГРВІ не здійснювати до моменту одужання;
  • розглянути можливість поєднання вакцинації з плановим патронажним оглядом;
  • навчити основний та резервний персонал попередженню зараження SARS-CoV-2 під час візиту до медичного закладу та вакцинації, у разі залучення резервного персоналу до вакцинації необхідна спеціальна підготовка щодо правил організації і техніки щеплень;
  • оцінити ризик імовірного зараження медпрацівників, які контактували з хворими на COVID-19;
  • уникати створення черг, скупчення в кімнатах очікування, заздалегідь планувати графік консультаційних прийомів та вакцинації і розмежовувати потоки пацієнтів (організувати окремі входи або визначити години для рутинної вакцинації);
  • виділити добре вентильовані приміщення та забезпечити дотримання соціальної дистанції не менше 1,5-2 м щодо інших людей (або тих, хто з дітьми), які очікують на вакцинацію; також слід контролювати кількість осіб для уникнення скупчення понад 10 людей в одному приміщенні;
  • забезпечити дотримання гігієни рук, наявність дезінфекторів із вмістом спирту не менше 60%, використання ЗІЗ.

Інформуйте щодо важливості вакцинації проти грипу та пневмококової інфекції.

Рутинну вакцинацію людей, що перебували на самоізоляції через COVID-19 і контактних осіб, треба здійснювати після закінчення періоду самоізоляції у разі відсутності симптомів респіраторної інфекції.

Вакцинувати людей, що мали лабораторно підтверджений випадок COVID-19, можна після одужання (відповідно до прийнятого визначення).

Необхідно передбачити ризик випадкових несприятливих подій після імунізації через поширення SARS-CoV-2, що співпадає з вакцинацією.

За всіма вакцинованими треба спостерігати протягом терміну, визначеного інструкцією про застосування відповідної вакцини, або, якщо термін не зазначено — 30 хвилин. У випадку погіршення стану здоров’я необхідно зв’язатися з лікарем.

Для повідомлення, розслідування та оцінювання слід керуватися «Положенням про центральну і регіональні групи оперативного реагування на несприятливі події після імунізації/туберкулінодіагностики» (затвердженим наказом МОЗ України від 26.09.2016 № 996).

Ці рекомендації можуть бути змінені залежно від розвитку ситуації із COVID-19.

Інші новини