Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Харчування та імунна система: що варто знати
15.03.2019
19:09

Харчування та імунна система: що варто знати

Харчування є критичним фактором, що визначає імунні реакції. Неповноцінне харчування — найбільш поширена причина імунодефіциту в усьому світі.

Що призводить до розвитку імунодефіциту:

  • перекуси на ходу, харчування «швидкою їжею», незбалансований раціон;
  • радикальні дієти (без білків або вуглеводів), котрі застосовують, аби схуднути;
  • недоїдання;
  • споживання надміру цукру, солі, тваринних жирів;
  • зайва вага.

Енергетичне недоїдання призводить до значних порушень клітинного імунітету: зміни функції фагоцитів, системи комплементу, концентрації секреторних антитіл до імуноглобуліну А та продукції цитокінів.

Дефіцит окремих поживних речовин, навіть помірний, також спричиняє зміну імунних реакцій.

Порушення імунітету може статися через нестачу мікронутрієнтів: цинку; селену; заліза; міді; вітамінів A, C, E і B6; фолієвої кислоти. Усі вони мають неабиякий вплив на імунні реакції.

Переїдання і ожиріння також впливає на імунітет і сприяє розвитку хронічних недуг. Дослідження останніх років продемонстрували: ожиріння пов’язане зі збільшенням продукування і вивільнення прозапальних цитокінів, які зумовлюють системну реакцію гострої фази. Тому хронічне запалення низького ступеня важкості є характерним для різних хронічних захворювань, пов’язаних з надмірною вагою, як-от метаболічний синдром, серцево-судинні недуги, діабет, гіпертонія, безалкогольна жирова хвороба печінки і деякі види раку, що також характеризуються станом ожиріння.

Немовлята з низькою масою тіла мають тривале порушення клітинного імунітету, яке можна частково відновити ​​за допомогою додаткової кількості мікроелементів (наприклад, цинку) в раціоні.

У літніх людей ослаблений імунітет можна посилити незначною кількістю потрібних мікроелементів.

Ці висновки підтверджені безліччю досліджень і мають велике практичне значення, зокрема, для громадського здоров’я.

Збалансоване харчування важливе для профілактики неінфекційних захворювань, які лягають важким тягарем на плечі людей. Це той випадок, коли можна запобігти недугам простими методами. Порушення в раціоні відкривають ворота і для різних інфекційних захворювань і роблять організм мішенню для онкологічних недуг. Натомість відповідальний підхід до харчування, дотримання балансу в поживних речовинах, збагачення їжі мікронутрієнтами — це шлях до здоров’я.

Інші новини