Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Комісія з питань етики Центру працюватиме за найкращими світовими практиками 
11.10.2019
10:07

Комісія з питань етики Центру працюватиме за найкращими світовими практиками 

Центр громадського здоров’я впроваджує норми, за якими дослідження в Україні будуть проводитися відповідно до етичних стандартів і будуть повністю безпечними для всіх його учасників.

Основна мета Комісії з питань етики — проконтролювати дотримання організаторами прав учасників кожного дослідження. Для кожного дослідження обов’язковим є захист персональних даних учасників та повна добровільність участі. Особливо це важливо, якщо в дослідженні беруть участь люди, які належать до груп з високим рівнем стигматизації. Зміст дослідження має бути коректним, щоб нікому з учасників не було завдано моральної шкоди.

В Україні питання етичності досліджень майже не контролюється. Наразі немає чіткої правової бази щодо перевірки етичності дослідження і рівень обізнаності про етичні принципи дослідження серед українських дослідників недостатній.

Для розвитку практики проведення етичної експертизи фахівці Центру переймають досвід спеціалістів передових країн. Представниця Комісії з питань етики Центру пройшла навчальний курс присвячений питанню етики у дослідженнях в галузі здоров’я в Гарвардській школі громадського здоров’я в м. Бостон, США. Отримані навички та знання дозволять підвищити рівень проведення експертизи Комісією з питань етики Центру та приступити до реалізації Національної ініціативи з дотримання етичних стандартів дослідження. 

Навчання відбувалося в рамках проекту SILab «Підтримка системи епіднагляду за ВІЛ і системи управління/поліпшення якості лабораторій МОЗ України, покращення використання стратегічної інформації та розбудова потенціалу громадської охорони здоров'я», що впроваджується Центром громадського здоров’я, за фінансування Центрів контролю та профілактики захворювань США , в рамках Надзвичайного плану Президента США для надання допомоги у зв’язку зі СНІДом (PEPFAR).

Нагадаймо, що з З-го липня 2018 року в ЦГЗ України працює Комісія з питань етики, яка займається етичною експертизою соціальних і поведінкових досліджень. За час своєї роботи Комісія провела експертизу 28 досліджень, 13 організацій вже подали заяви та очікують проведення експертизи.

Якщо дослідження відповідає етичним нормам  — це означає, що збір даних відбувається коректним шляхом та цей процес є безпечним для учасників. Схвалення Комісії з етики необхідне, якщо установа хоче опублікувати результати в авторитетних міжнародних виданнях або претендувати на отримання грантів. З процедурою проходження експертизи можна детальніше ознайомитися за посиланням.

Інші новини