Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
05.11.2019
15:04

Лікарі з регіонів України навчалися методам реагування на випадки дифтерії

Відбувся семінар з епідеміологічного нагляду за дифтерією для лікарів з усіх регіонів України. У проведенні навчань взяли участь міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька, генеральний директор Центру громадського здоров’я України Володимир Курпіта, представники бюро ВООЗ в Україні World Health Organization Ukraine, СDСUNICEF Ukraine.

Станом на 4 листопада 2019 року встановлено 22 діагнози “дифтерія”. Водночас за попередні 9 років, із 2010 по 2018 рік, загалом зареєстровано 56 випадків.

Семінар було проведено для інфекціоністів, епідеміологів та бактеріологів для актуалізації знань з питань діагностики і розслідування випадків дифтерії.

Учасникам представили практичні методи швидкого реагування на випадок зростання захворюваності на дифтерію:
- алгоритм епідрозслідування випадків дифтерії;
- алгоритм відстеження контактних осіб;
- алгоритм лабораторної діагностики дифтерії.

Також учасники ознайомилися з клінічними, епідеміологічними і лабораторними критеріями визначення випадку дифтерії та проектом наказу МОЗ України «Порядок здійснення епідеміологічного нагляду за дифтерією», в якому висвітлені питання обліку та реєстрації хворих на дифтерію та осіб з підозрою на це захворювання, функції надавачів медичної допомоги та закладів громадського здоров'я.

Наразі основними заходами готовності і реагування на випадки та спалахи дифтерії є:

  • своєчасне виявлення та реєстрація всіх підозрілих на дифтерію випадків;
  • готовність госпітальної та лабораторної бази до прийому хворих;
  • виявлення та обстеження контактних осіб;
  • проведення заходів імунопрофілактики – наявність чіткого плану щодо проведення невідкладних заходів по підвищенню рівня охоплення щепленнями від дифтерії населення, з особливою увагою на дітей до 18 місяців;
  • підвищення рівня обізнаності медичних працівників з питань діагностики дифтерії;
  • комунікація з населенням про небезпеку дифтерії та необхідність проведення щеплень.

Ці методики дозволяють швидко проводити необхідні тести для діагностики хвороби, а також визначати захворювння це чи носійство, що є важливим для надання оперативної допомоги пацієнтам.

МОЗ України нагадує, що вакцинація від дифтерії дозволяє захистити себе і близький від тяжких наслідків хвороби. В Україні наявно 6 млн 800 тис. доз вакцини від дифтерії, які розподілені по всіх областях. Безоплатне щеплення можна отримати звернувшись до педіатра, терапевта чи сімейного лікаря, з яким у вас укладена декларація.

Інші новини