Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Міжнародний день сім’ї: що формує здорову родину
15.05.2023
14:35

Міжнародний день сім’ї: що формує здорову родину

15 травня разом із усім світом українці відзначають День сім’ї. Саме у родині формуються перші навички здорового способу життя та поведінка, яку людина часто наслідує протягом життя та передає своїм дітям. Неусвідомлення власних помилок призводить до проблем зі здоров’ям у цілих поколінь українців. Тому цього дня ми хочемо привернути увагу до чотирьох аспектів, що впливають на фізичний стан людини та визначають поведінку, пов’язану зі здоров’ям.

Протидія палінню

Вживання тютюну – одна із основних причин неінфекційних захворювань та передчасних смертей. Дійсно, тютюн вбиває: згідно з даними ВООЗ, близько половини курців помирає від хвороб, спричинених тютюновим димом. Лише в Україні тютюн забирає 130 тисяч життів на рік, тоді як від наслідків пасивного куріння гине 13 тисяч українців.

Проблема вживання тютюну нині особливо актуальна в українському суспільстві. За даними опитування, проведеного КМІС у травні 2022 року, порівняно з 2020 роком, відсоток щоденних курців збільшився серед чоловіків з 38,0% до 44,4%, серед жінок з 10,8% до 14,9%, серед усіх опитаних з 23,1% до 28,3%. Натомість нині життя українців забирає не лише тютюн, але й війна — тож нам під силу зменшити рівень смертності там, де це можливо проконтролювати.

Що потрібно знати?

  • Кинути курити – це найкраще рішення для вашого здоров’я. Дізнатись про дієві методи відмови від куріння можна на сайті www.stopsmoking.org.ua та в інформаційному буклеті.;

  • Пам’ятайте, що пасивне куріння шкідливе;

  • Курці помирають на 16 років раніше за некурців;

  • Жінки, які курять, руйнують не лише своє здоров’я, але й здоров’я власних/майбутніх дітей;

  • Куріння електронних сигарет і кальянів – небезпечний експеримент із власним здоров’ям.

Протидія зловживанню алкоголем

Вживання алкоголю шкідливе для серцево-судинної системи,  викликає гіпертонію та збільшує ризики інсультів; з алкоголем пов’язують вісім різних видів раку та такі захворювання, як цироз печінки, гепатит, панкреатит. Як і тютюн, алкоголь спричиняє залежність. Неконтрольоване споживання алкогольних напоїв відіграє провідну роль у сімейних проблемах, є причиною нещасних випадків, травматизмі, насильства, вбивств, самогубств та ДТП.

Згідно з результатами Європейського опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин (ESPAD), 83,4% підлітків в Україні мають досвід вживання алкогольних напоїв. У віці 15 років цей показник складає 78,4%, а у віці 16-ти та 17-ти років наближується до 85%. Суттєвою проблемою є доступність алкоголю для дітей: 34,5% учнів вказали на те, що їм «легко» або «дуже легко» придбати алкогольні напої. Найбільш доступними виявились слабоалкогольні напої та пиво.

Що потрібно знати?

  • Протидією зловживанню алкоголем є уставлені поведінкові норми, уявлення та соціальні звички;

  • Важливо виховувати культуру споживання алкоголю самим та навчати цього молодь;

  • Алкоголь не є ознакою мужності чи патріотизму – вам не потрібно доводити щось кількістю випитого алкоголю;

  • Дружба не вимірюється кількістю келихів;

  • Керування транспортним засобом під впливом будь-якої дози алкоголю неприпустиме.

Здорове харчування 

В Україні в середньому 20% осіб працездатного віку мають ожиріння і 25% – надлишкову масу тіла. Особливу тривогу викликає той факт, що з кожним роком збільшується число дітей і підлітків, які страждають на ожиріння. Щорічно щонайменше 2,8 мільйона осіб вмирає в результаті зайвої ваги або ожиріння. ВООЗ розглядає ожиріння як глобальну епідемію, що охоплює мільйони людей.

Дорослим людям, які мають надмірну вагу або хворіють на ожиріння, загрожують гіпертонія, діабет, серцево-судинні хвороби, психосоціальні проблеми і деякі типи раку. Ці ризики зростають із зростанням індексу маси тіла і знижуються при втраті ваги.

Надмірне споживання оброблених продуктів і страв з високим вмістом цукру, солі та жиру з одночасним низьким рівнем споживання натуральних продуктів (овочів, фруктів, цільних злаків, горіхів, молочних та кисломолочних продуктів, яєць, м’яса і риби) стає все більш поширеним серед дітей та підлітків в Україні.

Що потрібно знати?

  • Не перевищуйте кількість калорій з їжею для задоволення потреб в енергії та основних харчових речовинах, що відповідає вашому віку, статі та способу життя;

  • Скоротіть сумарне споживання жирів до менш ніж 30% сумарної енергії: це  попередить нездоровий набір ваги;

  • Денна кількість вільних цукрів не повинна перевищувати 10% сумарної енергії. Не споживайте газовані особливо солодкі напої: найкраща рідина – вода;

  • Споживайте щодня не менше 400 г (5 порцій) фруктів і овочів на день. Уникайте крохмалистих овочів;

  • Не досолюйте їжу: норма солі для дорослої людини – 5 грамів (трохи менше чайної ложки) на день. Сюди входить і та сіль, що вже міститься в м’ясі, рибі тощо.

Фізична активність 

За даними досліджень, один з десяти українців – веде малорухомий спосіб життя. Зокрема, високі показники (11%) малорухомого способу життя спостерігаються серед людей віком 18-29 років. Жінки рухаються менше, ніж чоловіки.

Лише 3% українців мають високий рівень фізичної активності (не менше 4-5 занять на тиждень тривалістю кожного заняття не менше 30 хвилин) і 6% – середній рівень (2-3 заняття на тиждень). Для більшої частини дорослого населення характерною є гіпокінезія.  

Популярність малорухомого способу проведення дозвілля зростає і серед дітей. Малорухливий спосіб життя характерний для більшості українських міських підлітків. Лише 30,8% (45,4% хлопців і 21,4% дівчат) відповідають рекомендованому рівню помірної та інтенсивної фізичної активності. 

Що потрібно знати?

  • Фізична активність – це будь-яка активність, що пришвидшує серцебиття і робить дихання важчим;

  • Діти та підлітки повинні займатися фізичною активністю принаймні 60 хвилин на день. Мінімальна норма дорослої людини – 3-4 рази на тиждень протягом 30-40 хвилин;

  • Регулярна фізична активність є профілактикою серцево-судинних захворювань, неінфекційних хвороб, зменшує вплив стресу на нервову систему, запобігає депресії, затримує розвиток хвороби Альцгеймера та інших форм деменції.

Читайте також: 

Міжнародний день відмови від куріння: найкраще рішення для вашого здоров’я – припинити курити прямо сьогодні!

Чому алкоголь збільшує ризик інсульту?

 


 

Інші новини