Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
На Черкащині 98% від усієї диспансерної групи отримує АРТ: результати робочої зустрічі щодо протидії ВІЛ-інфекції
15.09.2023
15:54

На Черкащині 98% від усієї диспансерної групи отримує АРТ: результати робочої зустрічі щодо протидії ВІЛ-інфекції

14 вересня 2023 року було проведено робочу зустріч лікарів сайтів надання антиретровірусної терапії (АРТ) Черкаської області щодо покращення координації у сфері протидії ВІЛ-інфекції.

Серед учасників заходу - Центр громадського здоров’я, Управління охорони здоров’я (УОЗ) Черкаської ОДА, бюро ВООЗ в Україні, МБФ "Альянс громадського здоров’я", мультидисциплінарні команди Черкаської області, лікарі сайтів надання антиретровірусної терапії (АРТ) Черкащини.

На зустрічі обговорили стан надання послуг з тестування, лікування та профілактики ВІЛ-інфекції у Черкаській області. Також було проаналізовано рекомендації ВООЗ щодо тестування та діагностики ВІЛ, проведено оцінку стану охоплення та наявні бар’єри під час впровадження/призначення доконтактної профілактики (ДКП) у Черкаській області.

"На Черкащині 98% від усієї диспансерної групи отримує антиретровірусну терапію - це - одне з найкращих досягнень в Україні, - розповідає Андрій Білець, фахівець з управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ. - Також вагомим досягненням стало збільшення обсягів тестування на ВІЛ-інфекцію - за останні пів року протестовано понад 48 000 осіб, що на 23% більше від аналогічного періоду 2022 року, та виявлено 174 нових випадки ВІЛ-інфекції. Зокрема, було збільшено тестування на ВІЛ ключових груп на 120% у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року, тестування з ініціативи медичного працівника  - на 51%".

За словами експертів, 85% усіх вперше виявлених осіб у 2023 році долучили до лікування у перші 7 днів від дати проведення верифікаційного обстеження на ВІЛ-інфекцію.

Крім того, протягом останніх 2 місяців 2023 року було відкрито 3 нових сайти з видачі ДКП, що сприятиме мінімізації ризиків інфікування ВІЛ-інфекції.

Також під час зустрічі було визначено системні бар’єри під час діагностики, лікування й профілактики ВІЛ-інфекції та шляхи їхнього подолання. Крім того, розроблено короткостроковий план з поліпшення надання вказаних вище послуг у регіоні, а саме:

  • контроль за своєчасною та якісною подачею звітності щодо тестування на ВІЛ-інфекцію серед ЗОЗ первинного рівня надання медичної допомоги; 
  • керівники закладів охорони здоров'я та лікарі сайтів АРТ регіону мають переглянути та оновити накази щодо тестування на ВІЛ-інфекцію з визначеним чітким алгоритмом, відповідальними особами та взяти на контроль стан охоплення тестування на ВІЛ за ініціативи медичного працівника, лікування та профілактики інфекції; 
  • мультидисциплінарні команди Черкаської області повинні взяти під контроль виконання рекомендацій у закладах, наданих під час візиту фахівцями Центру громадського здоров'я, та сприяти розширенню послуг з доконтактної профілактики на сайтах антиретровірусної терапії;
  • ЦГЗ має контролювати стан виконання усіх зазначених рекомендацій.

Також визначено ключові напрями подальшої роботи щодо проведення круглих столів із залученням працівників закладів охорони здоров’я з приводу тестування на ВІЛ, ведення облікової звітності й розширення послуг з доконтактної профілактики серед ЗОЗ сайтів видачі АРТ.

За сприяння УОЗ ОДА Черкаської області та Черкаського обласного спеціалізованого медичного центру ЧОР цьогоріч запроваджено звітність щодо тестування на ВІЛ-інфекцію серед ЗОЗ первинного рівня надання медичної допомоги.


 

Інші новини