Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
На Рівненщині отруїлися 22 дитини
04.12.2020
12:48

На Рівненщині отруїлися 22 дитини

За інформацією ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України», до обласного лабораторного центру 28 листопада 2020 року надійшли повідомлення про випадки гострої кишкової інфекції (ГКІ) у 22 дітей. Діти перебувають на амбулаторному лікуванні.

Фахівцями лабораторного центру відібрано зразки харчових продуктів, проби води, змиви з об’єктів довкілля для лабораторних досліджень. Обстежено та організовано медичний нагляд за контактними. Проведено генеральне прибирання та заключну дезінфекцію в осередку, а також заняття з персоналом закладу, де навчаються захворілі щодо дотримання санітарного та протиепідемічного режиму.

Протиепідемічні, профілактичні заходи та епідеміологічне розслідування тривають.

ЦГЗ нагадує, що ГКІ зазвичай викликають бактерії чи віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою через контаміновані предмети побуту тощо. 

Щоб вберегти себе та своїх рідних і близьких від харчових отруєнь, а також ГКІ вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків безпечного харчування:

  • Підтримуйте чистоту (мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їх, а також після відвідування туалету; вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі, захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин)
  • Відокремлюйте сиру їжу від готової (відділяйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів; для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;)
  •  Ретельно готуйте їжу (прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти, доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100° С, сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим безкольоровим, ретельно підігрівайте приготовану їжу).
  • Зберігайте їжу при безпечній температурі (не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв, не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику, тощо)
  • Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти (використовуйте чисту або очищену воду, обирайте свіжі і незіпсовані продукти, ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими, не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності).
Інші новини