Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Наркозалежність – це хвороба, а не злочин
26.06.2019
12:08

Наркозалежність – це хвороба, а не злочин

Щороку з 1988 року 26 червня відзначається Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом, визначений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН на засідання від 7 грудня 1987 року.

Цьогорічна тема – “Здоров’я заради справедливості. Справедливість заради здоров’я” (Health for Justice. Justice for Health) підкреслює, що справедливість і здоров'я – це дві сторони однієї медалі, коли мова йде про вирішення проблем з наркотиками.

Наркозалежність – це хвороба, а не злочин. Боротьба з наркотиками ведеться десятиліттями та доводить, що силові методи боротьби є безрезультатними. Каральна наркополітика спрямована в першу чергу проти тих, хто  споживає наркотики, а не проти тих, хто їх продає та розповсюджує. Це, у свою чергу, є фактором загострення соціальної ситуації, підвищує рівень корупції у правоохоронних органах та судах. Результат такої репресивної наркополітики –  зростання нелегального ринку наркотиків і кількості наркозалежних, які боячись переслідування, не звертаються за медичною допомогою та соціальним захистом.

До того ж, криміналізація споживання психоактивних речовин підживлює розповсюдження ВІЛ-інфекції та епідемію вірусних гепатитів, тому що люди приймають наркотики в небезпечних умовах, ховаючись від поліції.

Дані Європейського центру моніторингу наркотиків та наркозалежності свідчать, що кількість людей в європейському регіоні, які вживають наркотики мінімум один раз на рік, становила близько 275 млн осіб, що дорівнює приблизно 5,6% світового населення у віці від 15 до 64 років. 

В Україні, за даними останнього біоповедінкового дослідження, оціночна кількість людей, які вживають наркотики ін’єкційно становила 317 000 осіб (на підконтрольній території України), з них споживачів лише опіоїдів – 200 661 особа (63,3% від загальної кількості), 38 674 особи – споживачі стимуляторів (12,2% від загальної кількості), 77 665 осіб практикували змішане вживання наркотичних речовин (24,5%).

Ефективні відповіді на світову проблему з наркотиками вимагають спільних дій для забезпечення комплексних рішень, відповідно до міжнародних конвенцій з контролю за наркотиками та зобов'язань з прав людини, а також гуманізацію наркополітики з урахуванням потреб уразливих груп населення.

#Health for Justice. Justice for Health в питаннях наркополітики – це вільний, безперешкодний, безпечний і неупереджений  доступ до медичних та інших послуг людям з наркотичною залежністю. Адже кожен хворий має отримувати лікування, а не покарання за свою хворобу.

Інші новини