Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
19.12.2019
09:44

Настанови щодо профілактики, догляду та лікування хворих на ВГВ відтепер доступні українcькою мовою

«Настанови щодо профілактики, догляду та лікування хворих на вірусний гепатит B», розроблені Всесвітньою організацією охорони здоров’я 2015 р. (WHO Guidelines for the prevention, care and treatment of persons diagnosed with chronic hepatitis B virus infection), відтепер доступні українською мовою.

За оцінками експертів, в Україні близько 1,5% (632,5 тис.) людей інфіковано вірусом гепатиту В, але під медичним наглядом перебуває тільки 23 687 осіб (3,7%). Отже, значна кількість населення не знає про свій діагноз і не має доступу до лікування.

Вірусний гепатит В є невиліковною хворобою і потребує довічного прийому медичних препаратів. Якщо вчасно діагностувати інфекцію та розпочати лікування, можна попередити тяжкі ускладнення, як-от цироз і гепатоцелюлярна карцинома.

Найефективніший метод профілактики ВГB — це щеплення, а саме введення трьох доз вакцини, що забезпечує захист на все життя.

Вакцинація проти вірусного гепатиту В включена до національного Календаря щеплень і є безкоштовною для всіх дітей від народження до 18 років. Оскільки таку вакцинацію запроваджено 2000 р., щеплення рекомендовано і дорослим.

Інші новини