Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Найкраще лікування опіків – це їх профілактика
05.07.2018
14:00

Найкраще лікування опіків – це їх профілактика

Сьогодні в Українському кризовому медіа-центрі відбулася прес-конференція, присвячена профілактиці опіків в Україні.

Учасники прес-конференції – Владислав Збанацький, заступник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України; Геннадій Фузайлов, професор Гарвардської медичної школи, керівник проекту «Проти опіків»; Мирослава Децик, головний лікар медичного центру «Medicover», координатор проекту «Проти опіків» у Львові та Юлія Масюкевич, журналіст проекту «Проти опіків» та всеукраїнського медичного видання «Ваше здоров’я» розповіли про проблему опіків в Україні, їх профілактику, а також поділились досвідом впровадження проекту «Проти опіків».

Опіки є одним із найпоширеніших видів травм. За даними ВООЗ, у світі щорічно реєструється 180 тис. випадків смерті від цього виду травм, переважна частина яких відбувається у країнах із середнім та низьким доходом. Питома вага опіків складає від 5,6% до 10%, займаючи третє місце серед усіх видів травм мирного часу.

В Україні опіки посідають третє місце серед усіх травм. Загалом, 70% уражень становлять опіки, отримані в побутових умовах, причому близько третини з них припадає на дітей віком до 5 років.

Типовими термічними агентами є полум’я (50%), гарячі пара і рідини (30%), розпечені тверді предмети (5-10%). В 2017 році від опіків в Україні постраждало 7605 дітей. Найбільша кількість опіків серед маленьких українців зареєстрована в м. Києві, Черкаській, Вінницькій, Одеській, Луганській та Сумський областях. За статистичними даними Institute for Health Metrics and Evaluation (University of Washington), Україна в 2016 році мала одні з найвищих показників смертності від опіків у світі – 4,55 на 100 тис., поступаючись лише десяти країнам пострадянського простору та Африки (Білорусі, Росії, Естонії, Латвії, Лесото, ЦАР, Сомалі, Замбії, Південному Судану, Кот-д’Івуару). Для порівняння, глобальний показник складав – 1,79, для країн Західної Європи – 1,25, Східної Європи – 5,47, США – 1,72.

Важливо пам’ятати, що опіки – це травма, якій можна і потрібно запобігти, докладаючи певних зусиль.

З метою профілактики опікової травми з 2016 року на Львівщині тривав пілотний українсько-американський проект «Проти опіків».

Проект має кілька основних складових:

  • практичну (лікувальну) –  в  рамках проекту лікарі з трьох провідних клінік США: Harvard Medical School, Michigan University, Washington University in St. Louis проводять безкоштовні реконструктивні операції для дітей, постраждалих від опіків;
  • освітню, що працює на попередження опікової травми через підвищення обізнаності з заходами профілактики та надання першої допомоги.

Говорячи про лікувальну складову проекту, впродовж 2011-2018 років в рамках співпраці з американськими фахівцями 55 дітей вже отримали безкоштовне, довготривале та дороговартісне лікування у Shriners Hospital for Burn Children, Boston.

15-23 вересня 2018 року у медичному центрі «Medicover» (м. Львів) вже увосьме працюватимуть лікарі з трьох найкращих клінік США: Harvard Medical School, Michigan University, Washington University in St. Louis. Впродовж цього тижня в рамках проекту «Проти опіків» лікарі планують оглянути близько двохсот дітей з усіх регіонів України, з яких 50-55 пацієнтів буде прооперовано.

Пацієнтами проекту після проходження попередньої процедури телемедичного консультування можуть стати діти до 18-ти років, які постраждали внаслідок опіків та мають грубі рубці, які обмежують рухи. Уся медична допомога дітям в рамках проекту надається безкоштовно.

Враховуючи позитивний досвід проекту у регіоні, МОЗ України вирішило підтримати впровадження проекту на території цілої держави. У кожному регіоні призначено відповідальних за реалізацію програми, деякі регіони вже активно долучаються до її реалізації.

В рамках освітньої складової, основною метою проекту є піднятті рівня свідомості батьків щодо запобігання опікової травми серед дітей, а також ознайомлення з навичками правильного надання першої медичної допомоги у разі, якщо таке лихо все ж трапилося. Найвразливіша вікова група – діти до 5-ти років. Найчастіше опіки гарячими рідинами відбуваються у побуті. Опіковий травматизм –  це єдиний вид травматизму, якому можна запобігти шляхом впровадження освітніх програм. Найкраще лікування опіків – це їх профілактика.

Під час свого приїзду американські лікарі планують прочитати цикл лекцій та поділитись своїм досвідом.

Трансляцію прес-конференції можна подивитись за посиланням: https://youtu.be/67nW8bNIMlI   

Нагадуємо деякі правила, яких потрібно дотримуватись, щоб уберегти дітей від опіків:

Інші новини