Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Найпоширеніші питання стосовно дострокового скасування самоізоляції
21.07.2020
17:18

Найпоширеніші питання стосовно дострокового скасування самоізоляції

1. Де мені пройти тестування на COVID-19?

Пройти ПЛР-тестування можна у багатьох лабораторіях, але не всі з них мають доступ до системи для внесення даних. На сайті Центру громадського здоров’я України є перелік лабораторій, які зможуть внести ваш результат. Будьте уважні! Перевірте, чи є обрана вами лабораторія у переліку. Також пам’ятайте, що результат ІФА-дослідження не є підставою для дострокового припинення самоізоляції.

2. Отримав результат кілька днів тому, коли мене знімуть?

Зазвичай зняття із самоізоляції відбувається протягом кількох годин, якщо не допущено помилки у даних. Вкажіть у лабораторії той номер телефону, для якого було активовано застосунок. Якщо номер було вказано неправильно, лабораторія на ваше прохання може змінити запис у системі. Це стосується й інших даних.

3. Хто саме і коли скасовує самоізоляцію?

Відповідно до алгоритму, Центр як власник електронної системи надав доступ верифікованим лабораторіям та Міністерству цифрової трансформації. Внести дані в систему можуть тільки лабораторії. Міністерство цифрової трансформації як адміністратор застосунку вивантажує дані в сервіс “Вдома”. Після вивантаження даних в застосунку активується можливість вийти із самоізоляції.

4. Як відбувається зняття із самоізоляції в самому застосунку “Вдома”?

Зняття із самоізоляції відбувається під час вивантаження персональних номерів телефону Міністерством цифрової трансформації в застосунок “Вдома”. Тому ви маєте надати лабораторії саме той номер, для якого активовано застосунок. Інакше сервіс не зможе вас ідентифікувати.

 5. Чи можу я безкоштовно протестуватися на ковід для скасування самоізоляції?

Завчасне припинення самоізоляції — це добровільна процедура, тому зробити ПЛР-дослідження можливо власним коштом у лабораторії, що пройшла верифікацію та є в переліку на сайті Центру.

6. Лабораторія є в переліку, але мені відмовляють у тестуванні

У перелік Центру внесено лабораторії, які пройшли верифікацію відповідно до наказу МОЗ та мають право діагностувати на збудник хвороби COVID-19. На підставі цього верифікованим лабораторіям було надано доступ до системи для внесення результатів. Деякі із цих лабораторій з внутрішніх причин не мають змоги надавати платні послуги, однак це питання може бути врегульоване лабораторією.

7. Лабораторія запевнила, що може вносити дані, я заплатила за тест, однак із самоізоляції мене не знято і лабораторії в переліку, як виявилося, немає

Деякі приватні лабораторії афішують свої послуги для зняття із самоізоляції, хоч і не мають доступу до системи для внесення даних. Це вводить в оману населення, створює зайві непорозуміння та фінансові збитки для клієнта. Обов’язково перевіряйте перелік лабораторій на сайті Центру. Лабораторія у будь-який час за власним бажанням може пройти процедуру верифікації згідно з наказом МОЗ № 722 та отримати доступ до системи. В іншому випадку вам доведеться здавати зразок повторно, обравши лабораторію із переліку.

Інші новини