Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
26.08.2021
09:03

Не тільки ПЛР: самоізоляцію можна припинити з негативним експрес-тестом на COVID-19. Що важливо зробити медичним закладам

В Україні для автоматичного припинення самоізоляції людини у зв’язку з перетинанням державного кордону через мобільний додаток електронного сервісу «Вдома» не обов’язково мати виключно негативний ПЛР-тест на COVID-19. Тепер для цього можна мати негативний експрес-тест на визначення антигену SARS-CoV-2.

Відповідні зміни передбачені Постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», зі змінами затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 року № 787.

Зокрема, мова йде про те, що самоізоляція, обсервація людини у зв’язку з перетинанням державного кордону не застосовується або припиняється в разі одержання негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, який проведено після перетину державного кордону (крім осіб, які прибули з Російської Федерації, Республіки Індія та перебували на їх території більше ніж сім днів протягом останніх 14 днів).

Адаптуватися до цих змін та скористатися новими можливостями можуть всі суб’єкти господарювання, які мають ліцензію на впровадження медичної практики та здійснюють тестування на визначення антигену SARS-CoV-2 з використанням швидких тестів.

Для цього Міністерством охорони здоров’я України підготовлено та направлено лист на структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської державних адміністрації з метою підготовки переліку закладів охорони здоров’я всіх форм власності, які здійснюють тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або експрес-тесту на визначення антигену SARS-CoV-2.

Всі зацікавлені заклади охорони здоров’я можуть звернутися до структурних підрозділів з питань охорони здоров’я та надати:

  • копію ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики (дата, строк дії, номер наказу, номер ліцензії та вид господарської діяльності, на право здійснення якого видано ліцензію).

Також для лабораторій, які здійснюють тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції додатково:

  • копію свідоцтва про атестацію лабораторії (у разі здійснення атестації до 31 грудня 2015 р.) або копія свідоцтва про сертифікацію лабораторії (у разі проведення сертифікації після зазначеної дати);
  • протокол підтвердження зразків перших п’яти позитивних випадків та перших десяти негативних, які відповідають визначенню випадку COVID-19, для тестування з використанням методів полімеразної ланцюгової реакції відповідно до пункту 4 Стандарту 1 «Організація протиепідемічних заходів та медичної допомоги в осередку інфікування SARS-CoV-2», затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28 березня 2020 року № 722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)».
Інші новини