
Отруєння грибами: як вберегтися та що робити у разі появи симптомів
Пік грибного сезону традиційно припадає на осінь, а разом із ним зростає кількість отруєнь.
Головні причини отруєнь грибами:
- помилкове визначення грибів (найпоширеніша причина), наприклад, бліду поганку часто плутають із печерицею або підберезником, а помилкові опеньки — зі справжніми;
- недотримання правил збирання, зберігання та приготування грибів, наприклад, збір поблизу автошляхів і промзон, вживання перерослих, підморожених чи зіпсованих грибів тощо;
- купівля грибів або страв із ними з рук.
За оперативними даними, за 9 місяців 2025 року в Україні 74 людини звернулися до медиків через отруєння грибами, серед постраждалих — 21 дитина. Це більш ніж удвічі перевищує показники за аналогічний період 2024 року — тоді було зареєстровано 32 звернення людей по медичну допомогу через отруєння грибами, із них 10 дітей.
Найбільша кількість постраждалих людей у 2025 році зафіксована у Чернівецькій, Дніпропетровській, Хмельницькій і Вінницькій областях.
Симптоми отруєння грибами
Отруєння грибами небезпечне через те, що токсини, що містяться в грибах, вражають різні органи та системи — шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серце, судини, печінку та нирки. Отруєння грибами може призвести до смерті.
До слова, в Україні росте приблизно 2 тисячі видів грибів, але з них їстівними є лише близько 500.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через пів години після споживання, так і протягом кількох днів. Серед них:
- нудота;
- блювання;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок, через що руки та ноги стають холодними;
- марення, поява галюцинацій.
Перша допомога у разі отруєння грибами: покроковий алгоритм
1. За найменшої підозри на отруєння грибами негайно викличте швидку.
Телефонуйте 103 або 112, навіть якщо симптоми здаються легкими. Опишіть ці ознаки та вкажіть, що причиною може бути отруєння грибами.
2. Промийте шлунок.
Дайте потерпілому випити 1–2 літри теплої кип’яченої води та викличте блювоту, обережно натиснувши пальцями або чайною ложкою на корінь язика. Повторюйте процедуру, доки зі шлунка не почне виходити чиста вода.
3. Прийміть сорбенти.
Дайте активоване вугілля (1 таблетка на 10 кг ваги) або інший сорбент.
4. Забезпечте постраждалому спокій та давайте велику кількість рідини.
Забезпечте постраждалому постільний режим. Давайте пити багато рідини — злегка підсолену воду або прохолодний чай — щоб відновити водно-сольовий баланс.
5. Збережіть залишки грибів
Подальше визначення виду гриба, що спричинив отруєння, допоможе лікарям призначити правильне лікування.
Групи підвищеного ризику
Щоб уникнути ризиків для здоров’я, деяким людям краще обмежити або зовсім не вживати дикорослих грибів. Йдеться про:
- дітей віком до 12 років;
- вагітних і жінок, які годують груддю;
- людей похилого віку;
- тих, у кого є хронічні проблеми з травленням.
Профілактика отруєння дикорослими грибами
Загальні правила:
- не купуйте грибів на стихійних ринках або з рук;
- не куштуйте сирих грибів — навіть їстівні види у сирому вигляді можуть спричиняти отруєння.
Збирання:
- уважно оглядайте колір і форму капелюшка, пластинок/губки, ніжки та інші частини гриба — беріть лише види, які безпомилково знаєте, а за найменшого сумніву викиньте гриб, не кладіть його до кошика з іншими;
- не беріть занадто молодих або перерослих грибів — їх легко сплутати з отруйними;
- не збирайте грибів поблизу трас, промислових підприємств, полігонів, забруднених територій: гриби накопичують важкі метали та інші токсини;
- не збирайте грибів в посушливу погоду: пересохлі гриби мають вищу концентрацію токсинів;
- збирайте окремо за видами, не змішуйте різних грибів в одному кошику.
Транспортування та сортування:
- перевозьте у жорсткому провітрюваному кошику (не в пакетах);
- вдома ще раз переберіть: усі сумнівні або пошкоджені гриби викиньте.
Приготування:
- готуйте в першу добу після збору;
- пам'ятайте, тривале кип’ятіння не робить отруйні види безпечними, адже багато токсинів, що містяться у грибах, термостійкі;
- не консервуйте грибів у домашніх умовах — це ризик ботулізму. Краще готувати свіжими або маринувати з коротким терміном зберігання в холодильнику;
- пробуйте невеликими порціями, особливо якщо змінюєте звичний вид/рецепт.
Зберігання:
- сирі гриби тримайте в холодильнику не довше ніж 24 годин;
- страви, що місять гриби, зберігайте лише у холодильнику, у чистому посуді з кришкою, не довше ніж 24 години; повторне розігрівання небажане.
Пам’ятайте: найкраща альтернатива дикорослим грибам — культивовані (штучно вирощені) печериці та гливи або сушені та мариновані гриби промислового виробництва. Вживання таких грибів значно знижує ризики отруєння, адже вони проходять контроль якості.
Дізнатися більше про неїстівні гриби та отруєння грибами можна за посиланням: https://tinyurl.com/5n87b3t7