Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
“Перемога в кожній клітині”- Акція до Дня пам’яті людей, які померли від СНІДу
19.05.2023
13:12

“Перемога в кожній клітині”- Акція до Дня пам’яті людей, які померли від СНІДу

Знати свій ВІЛ-статус та отримувати безперервне лікування — критично важливе, особливо в умовах війни. Це  інвестиція не лише в своє здоров’я, але і в спільну перемогу. Про це сьогодні говорили під час заходу “Перемога в кожній клітині”, присвяченому Всесвітньому дню пам’яті людей, які померли від СНІДу. 

“Вкрай важливо, щоб кожна людина, яка живе з ВІЛ-інфекцією отримувала високоефективну АРВ терапію. Призначення такої терапії має відбутись максимально швидко після встановлення діагнозу, а прийом терапії – має бути постійний і без переривань. На сьогодні – держава забезпечує лікування ВІЛ-інфекції для усіх пацієнтів на безкоштовній основі. Зараз в Україні 121 тисяча людей отримує АРВП, понад 264 тисячі пацієнтів регулярно отримують послуги з профілактики ВІЛ за кошти Державного бюджету та 32 тисячі - послуги з догляду та підтримки. В умовах військового стану було продовжено терміни видачі ліків АРВ-терапії, запроваджено видачу АРВ-терапії через мобільні бригади, забезпечено обмін інформацією з сусідніми державами, щоб не допускати переривання терапії для українців, які виїхали за кордон. Це системна робота МОЗ і міжнародних партнерів. І зараз ми говоримо про те, що ці механізми, які були запроваджені на початку війни показують свою ефективність”, —  Ігор Кузін, заступник Міністра охорони здоров'я України, головний державний санітарний лікар 

Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. За оціночними даними, на початок 2022 року в Україні проживало 244 877  людей в ВІЛ (понад 40 тисяч з них - на непідконтрольних Україні територіях). 

Після початку повномасштабної війни росії в Україні виник ризик катастрофічного дефіциту ліків для пацієнтів із ВІЛ. На екстрений запит Центру громадського здоров'я та найбільшої пацієнтської організації БО “100% Життя”, програма PEPFAR інвестувала 13 мільйонів доларів на екстрену закупівлю ліків для всіх ВІЛ-позитивних пацієнтів в Україні. Наразі міжнародні партнери PEPFAR, USAID та Глобальний Фонд вже погодили чергове фінансування на закупівлю ліків на наступні два роки. Сьогодні Україна має достатньо лікування для пацієнтів із ВІЛ. Програми профілактики і підтримки працюють. В умовах повномасштабної війни злагоджена відповідь всіх задіяних сторін у протидію ВІЛ в Україні — вражає. 

“Показники щодо смертності через СНІД геть не погіршилися, незважаючи на війну. Це велике досягнення. Ми витримали цей фронт.  Сподіваюся, в наступні роки показники смертності зійдуть на нуль, адже ВІЛ це хронічне захворювання, яке піддається контролю про прийомі АРВ-терапії”, — говорить Ольга Гвоздецька, заступниця генерального директора ЦГЗ 


Експерти у сфері громадського здоров’я наголошують, що ризик інфікуватися ВІЛ у часи повномасштабної війни зростає в рази. Це стосується не лише військових, які постійно контактують із кров’ю, але й цивільних. Насильство, зґвалтування, зміна місця проживання, відсутність доступу до лікування на окупованих територіях – все це страшна реальність для багатьох українців та українок. Тому найперше, про що ми всі маємо пам’ятати, - це турбота про власне здоров’я, зокрема й регулярне тестування на ВІЛ, а  для ВІЛ-позитивних – регулярний прийом ліків, що в жодному разі не можна переривати.  

“Коли ворог хоче знищити нас, ми маємо робити все можливе, аби захистити власні життя та життя близьких людей.  Ми б’ємося на двох фронтах — із зовнішнім ворогом та з епідемією. Як перемагати ВІЛ ми знаємо — треба знати свій ВІЛ-статус і отримувати лікування. Але ми бачимо, що після повномасштабного вторгнення росії в Україну, кількість пацієнтів, які отримують АРВ-терапію в Україні, майже на 9 тисяч чоловік менше, ніж рік тому. Сьогодні маємо обмежені можливості з’ясувати, де саме ці люди і що з ними трапилось. Але ми точно повинні робити все, аби ті, хто зіткнувся із перериванням лікування, дістав можливість його відновити. Ми маємо контролювати стан свого здоров’я, аби перемогти ворога”, — Дмитро Шерембей, голова БО “100% Життя”. 

Учасники заходу “Перемога в кожній клітині” також представили унікальний портрет борця з епідемією ВІЛ/СНІДу.  Особливість цього портрета в тому, що його створив штучний інтелект, розмістивши на свій високотехнологічний смак у кожній клітинці фото людей, які щодня борються і перемагають страшну хворобу. Абсолютно різні українці: пацієнти, активісти, донори, представники державного сектора утворюють єдиний організм. Цей символічний портрет підкреслює силу солідарності в боротьбі з епідемією. Це і є справжня “Перемога в кожній клітині”.  

Інші новини