Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Україна вперше проведе подібний захід. Церемонія відкриття розпочнеться 5 березня о 9:00 у конференц-залі готелю Radisson Blu Hotel за адресою: Київ, вул. Ярославів Вал, 22.
03.03.2020
12:25

Перший в Україні регіональний симпозіум з лікування туберкульозу

5–6 березня у Києві відбудеться симпозіум «Подолання перешкод у лікуванні туберкульозу: від стратегії до дій», організований Центром громадського здоров’я України спільно із Міністерством охорони здоров’я України та організацією «Лікарі без кордонів»/Médecins Sans Frontières (MSF).

Україна вперше проведе подібний захід. Церемонія відкриття розпочнеться 5 березня о 9:00 у конференц-залі готелю Radisson Blu Hotel за адресою: Київ, вул. Ярославів Вал, 22.

Туберкульоз в Україні є серйозною проблемою в охороні здоров’я. Зокрема, у 2018 році у країні від цієї хвороби щодня помирало 10 людей.

Україна має один із найвищих рівнів захворюваності на хіміорезистентний туберкульоз у світі та посідає третє місце за абсолютною кількістю зареєстрованих випадків туберкульозу із розширеною резистентністю. 

«Подолання туберкульозу (як загрози громадському здоров’ю) до 2035 року, вимагає впровадження реформ, які створять пацієнтоорієнтовану модель протитуберкульозної допомоги», — розповів Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я України.

«Ми впроваджуємо людиноорієнтовані підходи для лікування, сучасні стандарти медичної допомоги та інноваційні методи виявлення, діагностики, лікування та супроводу людей, які хворіють на туберкульоз, а також їх оточення», — розповіла Яна Терлеєва, завідувачка відділу координації програм лікування туберкульозу Центру громадського здоров’я України.

Під час симпозіуму розглядатимуть досягнення та складнощі у лікуванні туберкульозу в країнах Східної Європи та Центральної Азії. Серед близько 160 учасників та гостей будуть:

  • представники Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ);

  • представники Агентства США з міжнародного розвитку (USAID);

  • експерти у сфері боротьби з туберкульозом зі США, Франції, Німеччини й інших європейських країн;

  • представники українських неурядових організацій.

Делегації з дев’яти країн обговорюватимуть заходи із забезпечення пацієнтам доступу до оптимальних варіантів лікування у майбутньому.

Також учасники форуму аналізуватимуть сучасні тенденції у лікуванні туберкульозу, зокрема й пацієнтоорієнтований підхід, коли пацієнту надають підтримку і можливість приймати рішення про власне лікування.

Під час симпозіуму організація «Лікарі без кордонів» презентує попередні результати дослідження, яке здійснюють у Житомирській області, щодо інноваційного, скороченого, повністю перорального режиму лікування мультирезистентного туберкульозу.

Житомирська область — один із регіонів з найвищим рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні. Кількість хворих на хіміорезистентний туберкульоз, які мали б доступ до ефективного лікування, була дуже обмеженою через недоступність нових протитуберкульозних препаратів та низький рівень стратегій підтримки пацієнтів. Відсоток пацієнтів, які не завершили лікування, був чималим. Саме тому Міністерство охорони здоров’я та MSF вирішили розпочати пілотний проект у Житомирській області.

«Ця робота у співпраці з Міністерством охорони здоров’я України та Національним інститутом фтизіатрії та пульмонології ім. Ф. Г. Яновського — один із прикладів того, як впровадження найновіших рекомендованих схем лікування може принести найкращі результати і дати пацієнтам більшу надію на одужання, — розповіла Крістіна Фалконі, голова місії організації «Лікарі без кордонів» в Україні. — Однак досягнутого прогресу недостатньо, і багато пацієнтів у регіоні не мають доступу до пацієнтоорієнтованих моделей, які пропонують гідне лікування та найкращі можливості для одужання. Ми сподіваємося, що цей симпозіум допоможе виправити цю ситуацію».

Додаткова інформація:

  • Організація «Лікарі без кордонів»/Médecins Sans Frontières (MSF) — незалежна міжнародна медична гуманітарна організація, що працює в понад 70 країнах світу. Заснована 1971 року невеликою групою французьких лікарів та журналістів. Здобула Нобелівську премію миру 1999 року як визнання постійних зусиль з надання медичної допомоги в умовах гострих криз, а також підвищення міжнародної обізнаності щодо потенційних гуманітарних катастроф.

  • На глобальному рівні MSF займається лікуванням туберкульозу в найрізноманітніших ситуаціях, зокрема у зонах затяжних конфліктів, міських неблагополучних районах, в’язницях, таборах для біженців та сільських місцевостях. MSF — одна із найбільших неурядових організацій, яка займається лікуванням туберкульозу в усьому світі.

  • MSF почала працювати в Україні 1999 року. Сьогодні діяльність MSF у країні зосереджена на інфекційних захворюваннях (туберкульоз, ВІЛ та гепатит C), а також на наданні допомоги людям, постраждалим від конфлікту.

Акредитація та додаткова інформація щодо симпозіуму:

Марта Знак, спеціалістка із комунікацій проєкту: тел. +38-066-673-27-10, +38-063-707-16-46, e-mail: MSF-UKR-Com-Officer@msf.org.

Інші новини