Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Коронавірус COVID-19
03.03.2020
12:00

Підтверджено перший випадок COVID-19 в Україні

За результатами дослідження вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України підтверджено перший випадок COVID-2019 в Україні. Ведення і визначення цього випадку, а також епідрозслідування здійснюють відповідно до затверджених алгоритмів МОЗ, Центру громадського здоров’я України та рекомендацій ВООЗ.

Хворобу виявлено у чоловіка в Чернівецькій області. Чоловік із дружиною повернувся з подорожі до Італії, почувався погано. Повідомив про свій стан та історію подорожей дзвінком до служби швидкої допомоги. Бригадою швидкої допомоги, що діяла відповідно до затверджених алгоритмів і рекомендації ВООЗ, був госпіталізований 29 лютого в обласну клінічну лікарню.

Як хворий, так і бригада швидкої, лікарі та епідеміологи виконали усі національні та міжнародні рекомендації. Дружина хворого як контактна особа перебуває вдома у самоізоляції. За нею організовано медичне спостереження.

Чоловік госпіталізований, ізольований та перебуває під медичним наглядом. За підсумками ранкового огляду — температури немає, скарги на сухий кашель. Рентгенологічно ознак пневмонії немає. Зразок надіслано для остаточного підтвердження до Лондона. В області відповідні фахівці здійснюють увесь спектр протиепідемічних заходів та відстеження контактів.

Історія подорожей: чоловік повертався в Україну з Італії літаком до Румунії, звідти — власним авто до Чернівців. У Румунії та на кордоні України проходив температурний скринінг, однак підвищеної температури не виявлено.

Як захиститися від інфікування:

  • уникайте близького контакту з тими, хто має гарячку або кашель;
  • не торкайтеся обличчя немитими руками;
  • часто мийте руки з милом чи обробляйте дезінфекційними засобами;
  • ретельно готуйте їжу, зокрема м’ясо і яйця;
  • уникайте незахищеного контакту з дикими та свійськими тваринами.

Як запобігти поширенню інфекції:

  • якщо відчуваєте симптоми респіраторного захворювання, обмежте контакти з іншими людьми і використовуйте захисну маску для обличчя (її слід регулярно заміняти/знезаражувати);
  • якщо ви відвідували країни, де зафіксовано випадки COVID-19, і протягом 2 тижнів після цього у вас виникли симптоми респіраторного захворювання, негайно зверніться по медичну допомогу;
  • під час кашлю та чхання прикрийте рот і ніс зігнутим ліктем чи одноразовою серветкою, після чого викиньте серветку та вимийте руки;
  • необхідно дезінфікувати поверхні, яких торкалася інфікована людина.

Більше про коронавірусну інфекцію COVID-19 читайте тут.

Інфографіка

Інші новини