Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
01.10.2021
17:02

«Підвищення імунітету»: міф чи правда?

Ідея «підвищення імунітету» є дуже привабливою. І звісно ж поради з «підтримки імунітету» або підвищення здоров’я імунної системи лунають з безлічі рекламних оголошень, від друзів та знайомих, з полиць аптек. Та чи можуть такі поради стати в нагоді та вплинути на швидкість і якість імунної відповіді?

Людський організм — це цілісна біологічна система, яка здатна до саморегуляції, самовідтворення та самооновлення. А імунітет — це система, яка не в змозі функціонувати окремо від усього організму. Тому прицільна робота над «підвищенням імунітету» є марною.

Хоча було виявлено, що деякі препарати змінюють певні властивості імунної системи, досі немає доказів того, що вони в змозі зміцнювати імунітет до того рівня, коли він краще захищає від інфекцій і хвороб. Таким же примарним є твердження, що фітопрепарати або будь-які інші речовини можуть підвищити імунітет. Науково не доведено, наприклад, чи дійсно рослини, які здавалося б, підвищують рівень антитіл у крові, роблять щось корисне для загальної імунної відповіді.

 

Більше імунних клітин не означає краще для організму

Концепція підвищення імунітету фактично не має наукового обґрунтування. Адже теоретичне підвищення імунітету є фактичним збільшенням кількості імунних клітин в організмі.

Насправді, будь-яке збільшення кількості клітин не завжди є хорошою ідеєю. Наприклад, спортсмени, які займаються «кров’яним допінгом» — штучно збільшують кількість клітин крові, щоби підвищити їхню продуктивність — тим самим ризикують отримати інсульт у найближчому майбутньому.

Особливо складним завданням є збільшити кількість імунних клітин, бо їх є багато різних типів і реагують вони на безліч мікроорганізмів. Які саме клітини потрібно збільшити у разі тої чи іншої хвороби і на скільки — визначити та проконтролювати неможливо.

 

Здорові способи зміцнення імунної системи

Найпершим і найважливішим кроком до підвищення імунітету є здоровий спосіб життя. Це найкраще, що ви можете зробити, аби зберегти свою імунну систему сильною і здоровою. Отже:

  • не куріть;
  • харчуйтесь здоровою їжею, вживайте багато овочів і фруктів;
  • будьте фізично активними;
  • підтримуйте здорову вагу;
  • не вживайте алкоголь;
  • висипайтеся;
  • уникайте стресів.

Інші новини