Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Тренінги щодо календаря профілактичних щеплень на 2024 рік
12.12.2023
14:54

Планування профілактичних щеплень на 2024 рік: Центр громадського здоров'я провів тренінг для фахівців ЦКПХ та ДОЗ

Центр громадського здоров'я провів тренінг з планування профілактичних щеплень на 2024 рік із залученням фахівців обласних центрів контролю та профілактики хвороб й департаментів охорони здоров'я. 

Захід було проведено з метою формування єдиного підходу у визначенні обсягів виконання профілактичних щеплень на 2024 рік. Під час заходу фахівці презентували методики планування щеплень, проведено дискусії з регіонами щодо переваг та недоліків кожної з методик. 

За словами завідувача відділу імунізації Центру громадського здоров'я Андрія Пашинного, наразі існує низка проблемних питань, що стосуються планування профілактичних щеплень. Серед них: 

  • відсутність єдиного затвердженого державного інструменту щодо визначення кількості населення в період воєнного стану; 
  • неможливість визначення об'єктивного чисельника при підрахунку охоплення профілактичних щеплень; 
  • відсутність структури даних про чисельність та вікові групи осіб, які залишили країну, а також внутрішньо переміщених осіб; 
  • відсутність оперативного інструменту обліку місцезнаходження ВПО в межах регіонів; 
  • відсутність механізму впливу на приватні ЗОЗ та ФОПи щодо звітування про проведені щеплення та інш. 

Він нагадав, що Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб" передбачено, що дітей допускають до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров'я. Документ видається на підставі даних медичного огляду дитини, якщо відсутні медичні протипоказання для її перебування у цьому закладі, а також якщо їй проведено профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень і вона не перебувала в контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями.

"Належний відсоток охоплення щепленнями – одне з домашніх завдань України на шляху до інтеграції до ЄС. Невиконання прогнозованих показників в майбутньому може стати причиною обмежень у безвізовому режимі з ЄС та іншими країнами", — зауважив Андрій Пашинний. 

Лікарка-епідеміологиня Центру громадського здоров'я Анфіса Лук'янова розповіла про ситуацію з охопленням щепленнями в Україні: 

"У 2023 році зросли рівні охоплення профілактичними щепленнями у порівнянні з минулим роком. Проте рекомендованого відсотка охоплення у 80%  було досягнуто тільки щодо щеплень  КПК (діти віком 1 року). Значна кількість дітей досі не завершила курс щеплень, також фіксується значна кількість не щеплених дорослих", — зазначила Анфіса Лук'янова.

Для покращення ситуації лікарка-епідеміологиня запропонувала провести верифікацію цільових груп населення, використовувати раціональну стратегію комунікації з громадами, а також провести ціленаправлену роботу з відмовниками від щеплень та розширити доступ до послуг імунізації. 

Лікар-епідеміолог відділу імунізації Центру громадського здоров'я Олена Іваськів розповіла про нормативні документи, що регулюють організацію й проведення профілактичних щеплень, а  також акцентувала увагу на організації проведення планування перспективних обсягів профілактичних щеплень на 2024 рік. 

"Перспективний обсяг профілактичних щеплень на 2024 рік складається 1 раз на рік (в жовтні). Складається на рівні надавача медичних послуг з імунопрофілактики, громади, району/міста, області. Узгоджується з Міністерством охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій", — додала Олена Іваськів. 

У заході також взяла участь і технічна спеціалістка з питань імунізації та вакцинокерованих захворювань бюро ВООЗ в Україні Вусала Аллахвердієва, яка представила рекомендації ВООЗ щодо методик планування щеплень. 

"Наступного року ми у Всесвітній організації охорони здоров’я разом з партнерами продовжимо працювати над подоланням нерівності в охопленні щепленнями між сільським і міським населенням. Відповідно до Порядку денного з імунізації до 2030 року ми прагнемо забезпечити доступність усіх медичних послуг, зокрема і вакцинації, протягом усього життя. Це дасть змогу захистити усі верстви суспільства по всій країні від захворювань, яким можна запобігти вакцинацією», — зазначила Вусала Аллахвердієва. 

Інші новини