Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Подія відбулася завдяки організації «Лікарі без кордонів»/Médecins Sans Frontières (MSF), спільно із Центром громадського здоров’я України та Міністерством охорони здоров’я України.
05.03.2020
13:04

«Подолання перешкод у лікуванні туберкульозу: від стратегії до дій»

5 березня стартував перший в Україні регіональний симпозіум із лікування туберкульозу «Подолання перешкод у лікуванні туберкульозу: від стратегії до дій». Подія відбулася завдяки організації «Лікарі без кордонів»/Médecins Sans Frontières (MSF), спільно із Центром громадського здоров’я України та Міністерством охорони здоров’я України.

Під час симпозіуму розглядали досягнення та складнощі у лікуванні туберкульозу в країнах Східної Європи та Центральної Азії. Серед близько 160 учасників та гостей були:

● представники Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ);

● представники Агентства США з міжнародного розвитку (USAID);

● експерти у сфері боротьби з туберкульозом зі США, Франції, Німеччини й інших європейських країн;

● представники українських неурядових організацій.

Україна має один із найвищих рівнів захворюваності на хіміорезистентний туберкульоз у світі та посідає третє місце за абсолютною кількістю зареєстрованих випадків туберкульозу із розширеною резистентністю. 

«Недостатня спроможність систем до виявлення туберкульозу, особливо серед важкодоступних груп є ключовою проблемою для ефективної боротьби із цим захворюванням в Україні», — розповіла Яна Терлеєва, завідувачка відділу координації програм лікування туберкульозу Центру громадського здоров’я України.

За її словами, серед стратегічних та оперативних цілей для подолання туберкульозу на глобальному та національному рівнях є:

  • удосконалення системи організації та надання протитуберкульозної допомоги;

  • забезпечення ефективного виявлення нових випадків та недопущення формування резистентних форм туберкульозу;

  • підвищення якості та ефективності лікування туберкульозу.

«Досягнутого прогресу у подоланні туберкульозу недостатньо. Багато пацієнтів у регіоні не мають доступу до пацієнтоорієнтованих моделей, які пропонують гідне лікування та найкращі можливості для одужання. Ми сподіваємося, що цей симпозіум допоможе виправити ситуацію», — пояснила Крістіна Фалконі, голова місії організації «Лікарі без кордонів» в Україні.

«Одним із шляхів подолання туберкульозу на глобальному та національному рівнях є необхідність зосередитися на особах, які є соціально незахищеними та не мають доступу до соціальних послуг», — переконана Юлія Чорна, представниця Європейської Коаліції із боротьби з туберкульозом.

Інші новини