Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Поради, як не переїдати під час свят
25.12.2023
17:00

Поради, як не переїдати під час свят

Розпочався період новорічних свят, а з ним — і час для застіль з великою кількістю страв та напоїв. Тож Центр громадського здоров’я пояснює, як не переїдати у цей період.

Насамперед зазначимо, що переїдання призводить до того, що ваш шлунок розширюється й починає тиснути на інші органи; органи починають працювати інтенсивніше, виділяються додаткові ферменти й гормони; метаболізм прискорюється, адже організм намагається спалити більше калорій, — ви починаєте пітніти, іноді навіть можете відчувати запаморочення.

Поради, які допоможуть не переїдати під час свят:

  • Не намагайтеся не їсти цілий день перед застіллям, а потім споживати багато страв за один раз. Це дуже погана ідея. Краще харчуватися упродовж дня, а перед святковою вечерею обрати здоровий перекус, це можуть бути фрукти, йогурт абр заварені вівсяні пластівці. Також контролюйте розміри та кількість порцій.
  • Наповніть святковий стіл здоровими стравами. Використовуйте в рецептах багато овочів і цільнозернових продуктів, обирайте нежирне м’ясо птиці або рибу. Салати заправляйте рослинними оліями: оливковою, соняшниковою тощо. Навіть у період новорічних свят не забувайте про тарілку здорового харчування!
  • Обмежте споживання оброблених продуктів, які містять багато жиру, солі та цукру.  Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дорослим вживати не більше за 5 грамів солі на день — це неповна чайна ложка. За даними досліджень, майже 90% українців споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує ВООЗ.
  • Ваша добова доза цукру — до 10 ч. л. Краще замініть цукерки, шоколад, пиріжки, солодкі напої на фрукти та ягоди.
  • Не відволікайтеся під час застіль. Багато родин люблять вмикати телевізор для фону, але це заважає сповна насолодитися їжею, відчути її смак та зрозуміти, що ви наїлися. 
  • Уникайте зневоднення, пийте достатньо води. Також віддайте перевагу напоям без цукру. Пам’ятайте, що алкогольні напої достатньо калорійні. Й ВООЗ наголошує: безпечної дози алкоголю не існує! 
  • Більше рухайтеся. Сімейна прогулянка, гра в сніжки, танці, пробіжка з домашнім улюбленцем — будь-яка рухова активність, яка вам подобається, буде корисною для організму, адже допоможе позбутися зайвих калорій.

Читайте також:

#ЗахистиСерце: Корисні продукти для здоров’я серця, які мають бути в раціоні

Тарілка, що врятує життя: як погане харчування впливає на ризик інсульту

Вживання червоного м’яса підвищує ризик цукрового діабету 2 типу — дослідження

 

Інші новини