Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
15.10.2019
13:58

Позиція Центру громадського здоров’я щодо програми лікування вірусного гепатиту С

У 2016 році ВООЗ розробила Глобальну стратегію сектора охорони здоров’я щодо вірусного гепатиту на 2016–2021 роки «На шляху до ліквідації вірусних гепатитів».

Вірусний гепатит С — виліковне захворювання і основним завданням держави є надання доступу до лікування не менше 80% інфікованих осіб до 2030 року. За розрахунками національних та міжнародних експертів, в Україні понад 1,5 млн осіб мають виявлений або недіагностований хронічний гепатит С.

Низький рівень поінформованості населення та недостатня компетенція лікарів загальної практики є однією з причин недовиявлення хворих, створення міфів та спекуляцій довкола хвороби. Доступ до лікування є ефективним засобом попередження інфікування нових пацієнтів.

Станом на 01.01.2019 під медичним наглядом перебуває 82 654 пацієнти з хронічним гепатитом С. Для реалізації програми елімінації вірусного гепатиту С має здійснюватися лікування для щонайменше 60 000 хворих щорічно.

Завдяки низці адвокаційних заходів в Україні є всі сучасні форми лікарських засобів для лікування хронічного гепатиту С з ефективністю 92–100% (повне одужання).

Оскільки вартість препаратів коливається від 2 653 до 81 400 гривень за курс лікування, одним із критичних завдань державної політики має стати оптимальне використання ресурсів.

На жаль, через відсутність чіткого розуміння цілей та завдань програми елімінації лікування за кошти держбюджету 2019 року зможе отримати лише 18% пацієнтів, які перебувають під медичним наглядом з діагнозом "вірусний гепатит С", або 5,4% від оціночної кількості хворих.

У результаті замовлення з регіонів, більше 57% коштів бюджету державних закупівель 2019 року витрачається на дорогі схеми: омбітасвір/парітапревір/ритонавір та дасабувір (3D-режим), який буде доступним для 710 хворих. За решту 43% бюджету лікування буде доступне для 14 258 пацієнтів. Таким чином, замовивши одну дорогу схему лікування держава втрачає шанс пролікувати 30 пацієнтів іншими ефективними схемами.

Враховуючи першочергове завдання елімінації вірусного гепатиту С, для забезпечення профілактичного впливу лікування і попередження подальшого поширення інфекції Центр вважає за необхідне дотримуватися простих правил при плануванні закупівлі препаратів за кошти держбюджету 2020 року.

1. Максимальне розширення доступу до лікування для всіх хворих. Для подолання гепатиту С необхідно в найкоротший час пролікувати максимальну кількість хворих. Обмеження доступу до лікування загрожує новими випадками інфікування, а проліковані пацієнти мають ризик повторного інфікування.

2. Найпростішим способом максимального розширення доступу до лікування є використання якісних генеричних форм препаратів.

3. Використання дорогих схем може бути лише за підтвердженої клінічної та економічної ефективності. Якщо обирати, кого лікувати: 30 хворих або 1, то вибір має бути на користь 30-ти.

4. Формування замовлення має ґрунтуватися на даних, які можна перевірити і верифікувати. Центр вважає спекулятивними заяви частини національних експертів про дискримінацію пацієнтів з нирковою недостатністю або неефективністю лікування у минулому. При проведенні аналізу встановлено, що у 2015–2017 роках до регіонів було поставлено 919 курсів 3D-режиму, з них тільки 193 використано для пацієнтів з нирковою недостатністю.

Довідково: за даними підрозділів охорони здоров'я обласних державних адміністрацій, всього на обліку перебуває 840 пацієнтів на гемодіалізі, які одночасно інфіковані вірусом гепатиту С (у 2019 році закуплено 710 курсів 3D-режиму).

Центр закликає членів Постійної робочої групи МОЗ з питань профільного супроводу закупівель до виваженого рішення на користь пацієнтів та України.

Інші новини