Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Про випадки пневмонії у Китаї та Таїланді, спричинений новим коронавірусом
14.01.2020
15:04

Про випадки пневмонії у Китаї та Таїланді, спричинені новим коронавірусом

Станом на 11 січня зареєстровано 41 випадок пневмонії у м. Ухань (провінція Хубей, Китай), дослідження яких виявило новий коронавірус (nCoV).

Більшість із постраждалих – відвідувачі, працівники та постачальники оптового ринку морепродуктів та живих тварин. Усіх хворих госпіталізовано, 7 з них у критичному стані, одна людина померла – 61-річний чоловік, який регулярно відвідував оптовий ринок морепродуктів. Ринок було закрито 1 січня для санітарної обробки та дезінфекції (понад 600 торгових майданчиків та 1500 працівників). 

Наразі продовжується ідентифікація збудника та визначення джерела захворювання. Новий коронавірус відрізняється від збудника грипу, пташиного грипу, аденовірусної інфекції, важкого гострого респіраторного синдрому (SARS-CoV), близькосхідного респіраторного синдрому (MERS-CoV) та інших поширених захворювань органів дихання. Перший випадок зафіксовано 8 грудня, останній – 2 січня 2020 року. 

Клінічні ознаки та симптоми вірусної пневмонії:

  • підвищення температури;
  • ускладнене дихання;
  • двосторонні інфільтративні ураження легень на рентгенограмі. 

Установлено 763 контактні особи, всі без клінічних ознак. За 717-ма особами продовжується медичне спостереження.

Попереднє розслідування не виявило доказів передавання вірусу  від людини людині та випадків захворювання серед медпрацівників. Проводиться інформування громадськості про ризики та вжиття заходів самозахисту.

Оцінка ВООЗ

Наявної інформації для визначення загального ризику випадків вірусної пневмонії недостатньо. Джерело інфекції досі визначається. Реєстрація випадків серед працівників оптового ринку морепродуктів та живих тварин може вказувати на інфекцію, пов'язану з тваринами. Симптоми є загальними для декількох респіраторних захворювань, а пневмонія – поширеним захворюванням в зимовий період. Збудника інфекції попередньо діагностували у 41 випадку, включно з летальним. Пневмонія має важкий перебіг, який вимагає госпіталізації.

Із 3 січня 2020 року не було зареєстровано нових випадків. Необхідно додаткове розслідування, аби повністю зрозуміти можливість передавання вірусу від людини людині. Повідомлень про випадки nCoV, пов’язаних із цим спалахом за межами міста на 12 січня не отримано. Необхідна додаткова інформація щодо результатів епідеміологічного розслідування та лабораторних досліджень, щоб визначити причину цього спалаху та провести більш достовірну оцінку ризику.

Реєстрація випадків не змінює рекомендації ВООЗ щодо епіднагляду за грипом та важкими гострими респіраторними інфекціями.

Рекомендації ВООЗ

Збудник пневмонії та механізм передавання невідомі, тому доцільно нагадати населенню про основні принципи зниження загального ризику ГРВІ:

  • уникати тісного контакту з людьми,  що страждають на гострі респіраторні інфекції;
  • частіше миття рук, особливо після прямого контакту з хворими людьми або їх оточенням;
  • уникнення тісного контакту з хворими тваринами на фермах або  у дикій природі;
  • люди із симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил поведінки під час кашлю та чхання (тримайте дистанцію, використовуйте одноразові серветки, мийте частіше руки, максимально обмежте контакти з іншими людьми).

У разі появи симптомів у мандрівників, які свідчать про респіраторні захворювання під час подорожі або після неї, рекомендується звернутися до лікаря та повідомити про подорож.

ВООЗ не рекомендує застосовувати будь-які обмеження щодо торгівлі або подорожей до Китаю на підставі поточної інформації.

ВООЗ уважно стежить за ситуацією та регулярно контактує з національними органами Китаю для надання необхідної підтримки.

Брифінг муніципальної комісії з охорони здоров'я м. Ухань, Китай, щодо ситуації з невідомою пневмонією від 11 січня 2020 року за посиланням.

Профілактика та боротьба з епідемічними та пандемічними ГРВІ: рекомендації  ВООЗ.

Заява ВООЗ щодо нового коронавірусу в Таїланді

ВООЗ співпрацює з посадовими особами Таїланду та Китаю щодо повідомлення про підтвердження нового коронавірусу у людини в Таїланді.

8 січня 2020 року у мандрівниці з м. Ухань, Китай, дослідження дало позитивний результат на новий коронавірус. Жінка була госпіталізована цього ж дня, на даний період одужує. Можливість виявлення випадків в інших країнах не була несподіваною.

Додаткова інформація

Інші новини